Spustaši danes za nove medalje SP v Švici.

0
423

Že v sobotnih sprinterskih kvalifikacijah svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah v Švici so naši tekmovalci nakazali, da bodo v finalu naskakovali najvišja mesta. Do presenečenj ni prišlo, saj so vsi slovenski reprezentanti zasedli mesta pri vrhu. V kanuju si je naslov svetovnega prvaka priveslal Blaž Cof, v kajaku pa so prva tri mesta zasedli novi prvak Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in branilec naslova iz lanskega leta Anže Urankar, ki je bil tokrat tretji. Uspeh je s šestim mestom dopolnil Simon Oven. Po takšnih posamičnih uvrstitvah je bila seveda v mislih le ekipna zmaga. Žnidarčiču, Debeljaku in Urankarju je uspelo, veselili so se naslova svetovnih prvakov.

Kot prvi je med Slovenci startal kanuist Blaž Cof. Odlično je preveslal zahtevno progo hitre reke Muota in s prihodom v cilj dosegel čas, ki ga nihče, ki se je na progo podal za njim, ni mogel izboljšati. Tudi odlični Čeh Ondrej Rolenc, ki je startal kot zadnji, Blaža ni mogel premagati. Blaž, ki je bil med tem že na kopnem, kar ni mogel verjeti, da je zmagovalec. A iz sekunde v sekundo se je bolj zavedal uspeha, ki ga je dosegel. Lansko tretje mesto je tako uspel nadgraditi in dokazati, da si lahko uspešen na več področjih v življenju, kakor tudi v več panogah kajakaškega športa.

»Kar ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Upal sem na dobro uvrstitev, veselil bi bil vsakršne kolajne, na zlato res nisem upal pomisliti. Konkurenca je močna. Letos sem se veliko posvečal slalomu, a bazični trening opravil odlično. To mi je omogočilo današnjo zmago. Kaj si sploh lahko želim več, sem najboljši na svetu,« je po zmagi povedal Blaž Cof.

Cof je za 60 stotink ugnal Čeha Mareka Rygla in za 71 stotink njegovega rojaka Ondreja Rolenca. Dobitnik olimpijske kolajne v slalomu na divjih vodah iz Ria Slovak Matej Benuš je zasedel peto mesto. Najboljši Francoz Debray Toni pa je bil šele šesti.

Že nekaj minut za kanuisti je bilo na sporedu tekmovanje kajakašev, kjer so naši trdno držali prva štiri mesta iz kvalifikacij. Odlični Avstralec Robert McIntyre je vodil pred nastopom zadnjih petih tekmovalcev. Prvi je nastopil Francoz Paul Graton, ki je odpeljal odlično, in še izboljšal čas Avstralca. Simon Oven za njim ni mogel doseči takega časa in zaostal za obema. Slaba linija in nekaj drobnih napak je pomenilo 7 stotink zaostanka za Francozom in le 5 stotink za Avstralcem. A naslednji slovenski tekmovalec Anže Urankar, branilec naslova svetovnega prvaka, je postavil stvari na svoje mesto. Za dobre 0,5 sekunde je prevzel vodstvo in bilo je jasno da bo zlata medalja danes slovenska. Na startu sta bila le še Nejc Žnidarčič in Vid Debeljak.  

Nejc je odpeljal res odlično vožnjo. Idealne linije ni zgrešil niti za centimeter, močan in hiter zavesljaj, tako značilen zanj, pa je bil danes še posebej učinkovit. V cilj je prišel z 1,79 sekunde prednosti ter suvereno prevzel vodstvo pred Anžetom Urankarjem.  Na startu je bil le še evropski prvak Vid Debeljak. Odlično je opravil s progo, storil sicer nekaj drobnih napak, kar ga je stalo zmage, a za 3 stotinke je prehitel Anžeta Urankarja in osvojil drugo mesto. Slovenci so tako osvojili vsa tri prva mesta, Simon Oven pa bil na koncu šesti.

»Danes je bil res moj dan. Vse mi je uspelo. Odpeljal sem, kakor sem želel. Lahko bi rekel, da mi je uspela perfektna vožnja, brez napak. Zelo sem vesel. Po lanskoletnih dveh drugih mestih na svetovnem in evropskem prvenstvu, sem letos moral pokazati mlajšim, da sem še vedno najboljši in vesel sem, da mi je uspelo. Toliko bolj sem vesel, ker mi na stopničkah družbo delata Anže in Vid,« je povedal Nejc.

Ob vnovični popolni prevladi pa se je seveda pojavilo vprašanje, kako na dominacijo Slovencev gledajo njihovi tekmeci? »Vsi so navdušeni. Malokrat se zgodi, še posebej v kajaku, da bi vsa tri mesta zasedli tekmovalci iz iste države. Lani nam je uspelo na evropskem prvenstvu, zdaj na svetovnem. V zadnjih nekaj sezonah slovenski kajakaši v sprintu res prevladujemo,« je še dodal Žnidarčič.  

Slovenci so bili glavni favoriti tudi v ekipni tekmi in svojo vlogo so upravičili. Žnidarčič, Debeljak in Urankar so v cilj priveslali s 63 stotinkami prednosti pred Francozi, medtem ko so bili Nemci tretji. Čeprav so veljali za favorite ni bilo lahko nastopiti, kar je priznal tudi Žnidarčič: »Imeli smo težave v klasičnem spustu, čeprav smo računali na zlato. V sprintu je samo en tek, proga je zahtevna, tako da moraš prikazati res dobro vožnjo.«

Pred spustaši so še štiri tekme svetovnega pokala, dve v Banjaluki, dve pa v Sloveniji. Klasični spust bo potekal v Hrastniku, sprint na divjih vodah pa v Celju.