Spustaši na svetovno prvenstvo odhajajo polni optimizma.

0
521

Še trije dnevi ločijo najboljše tekmovalce v spustu na divjih vodah od svetovnega prvenstva v tej kajakaški disciplini. Prvenstvo bo gostila Banjaluka, ki bo tako še drugo leto zapored prizorišče spustaškega prvenstva. Lani so tam namreč organizirali evropsko prvenstvo, na katerem so bili Slovenci zelo uspešni. Nejc Žnidarčič ter Simon Hočevar in Blaž Cof so postali evropski prvaki v sprintu na divjih vodah, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta bila tretja, Nejc Žnidarčič je kolajno osvojil tudi v klasičnem spustu, ob tem pa so kajakaši osvojili še dve ekipni kolajni. Odprtje prvenstva bo v sredo, v četrtek pa sledijo prve tekme.

V slovenski ekipi, ki vselej sodi med glavne akterje spustaških prvenstev, je vzdušje pred začetkom prvenstva dobro, čeprav tik pred odhodom na prvenstvo še ni bilo jasno, kakšna bo končna postava ekipe. Dobitnik kolajne na lanskem članskem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah Vid Debeljak je imel namreč resne zdravstvene težave, zato je bil njegov nastop vprašljiv, namesto njega pa bi v primeru nenastopa med kajakaši tekmoval Maks Frančeškin.

»Vid je imel letos spomladi veliko zdravstvenih težav, tudi zdaj še ni povsem dobro, zato sem mu rekel, da se mora sam odločiti, kako je z njegovim nastopom, ali bo odpovedal ali stisnil zobe. Sicer pa so fantje dobro pripravljeni. Svetovno prvenstvo v Banjaluki je tako v klasiki kot sprintu in ne moreš imeti posebej tekmovalcev za sprint in klasiko, kar pomeni, da vsi nastopijo v obeh disciplinah. Tradicionalno smo bili na velikih tekmovanjih uspešnejši v sprintu, vendar mislim, da je letos med kajakaši predvsem Simon Oven zelo dobro pripravljen tudi v klasiki in spada med favorite, tako da pričakujemo dober nastop. Po navadi smo v sprintu zelo močni, saj se je zelo težko uvrstiti že v slovensko reprezentanco v sprintu, in mislim, da bomo tu poleg Francozov in Nemcev najbolj nevarni. Trenirali smo dobro, tudi na prizorišču smo bili trikrat na pripravah, tako da progo zelo dobro poznamo in ni večjih skrivnosti. Organizatorji imajo nekaj težav z vodostajem, a upamo, da bo vse dobro,« je pred odhodom povedal vodja slovenske ekipe Srečko Masle.

Prvo ime reprezentance je Nejc Žnidarčič, dobitnik številnih kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev, ki je lani na Vrbasu postal evropski prvak, na svetovnem prvenstvu pa v sprintu priveslal na drugo mesto. Kot vselej ima visoke cilje: »Na evropskem prvenstvu sem bil že trikrat zapored prvak, na svetovnih prvenstvih pa sem bil že trikrat drugi in si želim tretjega naslova svetovnega prvaka. Proga mi leži. Na vseh tekmah doslej, ko sem nastopal v Banjaluki, sem zmagal – na evropskem prvenstvu, dveh tekmah svetovnega pokala in še nekaj mednarodnih tekmah. Proga mi sicer ni najbolj všeč, a na njej nisem imel težav. V formi sem, letos sem zmagal na vseh sprintih, tako da grem na to tekmo z dobrimi občutki. Zagotovo imam višje cilje v sprintu, ker sem se letos malo manj posvečal klasiki. V sprintu bom spadal med favorite, zato bom moči usmeril tja, med favorite pa bomo spadali tudi v obeh ekipnih vožnjah. V boju za medalje bomo v sprintu in klasiki.«

Poleg Nejca Žnidarčiča in Vida Debeljaka (oziroma Maksa Frančeškina, če Debeljak ne bo mogel tekmovati) bosta med kajakaši nastopila še Simon Oven, ki sodi v krog favoritov v klasičnem spustu, in lanski svetovni mladinski prvak v sprintu Anže Urankar. »Poskušam se čim manj obremenjevati z uvrstitvijo. Želim le čim boljše tekmovati,« je pred prvenstvom povedal Oven, podobno pa razmišlja tudi Urankar: »Na vseh tekmah si le želim prikazati dobre vožnje. Preskok iz mladinske v člansko konkurenco bo, ampak z dobrimi vožnjami sem lahko konkurenčen.«

Poleg kajakašev bodo v Bosni in Hercegovini slovensko ekipo sestavljali še kanuisti. Simon Hočevar je lani postal evropski prvak v dvojcu skupaj z Blažem Cofom. Ta se je letos uspel uvrstiti v člansko slalomsko reprezentanco, zato je spustaški čoln postavil na stranski tir. Hočevar bo tekmoval v kanuju enosedu, v dvosedu pa se mu bo letos pridružil Maks Frančeškin.

»Startov bo veliko, dirkal bom v C2 in C1. V kanuju sem lahko zelo visoko v sprintu. Upam, da bo visok vodostaj, saj višji kot bo, bolje bo zame. V dvojcu gredo treningi dobro, na tekmi pa še nisva veslala skupaj, tako da bo prva najina prva skupna tekma v četrtek na klasičnem spustu. Pustimo se presenetiti,« je povedal Hočevar.

Hočevar in Frančeškin sta sicer v skupnem čolnu veslala že na lanskih ekipnih tekmah v dvojcih, ko se je Frančeškin pridružil Hočevarju, Nejc Žnidarčič pa Cofu, poleg teh dvojcev pa sta veslala še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar. »Odkar sva začela s skupnimi treningi v tem mesecu, je kot noč in dan. Že od začetka ni bilo slabo, ampak sedaj se pa v čolnu že počutim domače. Pripravljena sva dobro, kot pa je rekel Simon, na tekmi še nisva nastopila, tako da bomo videli v četrtek in soboto, kako bo,« je dodal Frančeškin.

Prvenstva se veselita tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, nekdanja svetovna prvaka v sprintu, ki sta bila lani na SP druga, na evropskem prvenstvu pa tretja. Podobno kot na evropskem prvenstvu tudi letos organizatorji načrtujejo sprinterski večerni finale pod žarometi. »Je drugače, saj nismo navajeni takšnega vzdušja, sploh v finalu. Treba bo trenirati in videti, kje so valovi, da si tudi ponoči lažje zapomniš linijo, saj je nekoliko drugačna svetloba. Sicer pa je zvečer vse skupaj bolj napeto,« je izkušnjo nočne tekme opisal Peter Žnidaršič. Skupaj z Luko Žganjarjem bosta sodila med glavne favorite: »Na odličje ciljava predvsem v sprintu. Nemci imajo nekaj dobrih čolnov, Francozi prav tako. Letos smo že imeli nekaj priložnosti, da smo se pomerili med seboj v Augsburgu, kjer so nastopili z močnimi posadkami. Pet, šest čolnov bo zelo dobrih. Dokler ne bova sama delala kakšnih napak, bi morala bi kar visoko, saj sva hitra.« 

V četrtek se bodo tekmovalci in tekmovalke merili za naslove svetovnih prvakov v klasičnem spustu, v petek sledijo ekipne tekme v klasiki, v soboto bo na programu sprintersko tekmovanje s finalnimi vožnjami pod reflektorji, v nedeljo pa še ekipne tekme v sprintu.

 

SLOVENSKA REPREZENTANCA

K1: Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Vid Debeljak, Anže Urankar

C2: Peter Žnidaršič – Luka Žganjar, Simon Hočevar – Maks Frančeškin

C1: Simon Hočevar, Peter Žnidaršič, Luka Žganjar

 

PROGRAM PRVENSTVA

Sreda, 1. junij 2016

19.00 Otvoritev prvenstva

Četrtek, 2. junij 2016

14.00 Klasični spust na divjih vodah

Petek, 3. junij 2016

10.00 Ekipne tekme v klasičnem spustu na divjih vodah

Sobota, 4. junij 2016

10.00 Sprint na divjih vodah – kvalifikacije

21.00 Sprint na divjih vodah – finale

Nedelja, 5. junij 2016

11.00 Ekipne tekme v sprintu na divjih vodah

 

Uradna spletna stran prvenstva: http://www.canoebanjaluka.com