Spustaši v Kraljevo po kolajne

0
558

Pred slovensko reprezentanco v spustu na divjih vodah je evropsko prvenstvo, ki ga bo med 10. in 15. majem gostilo Kraljevo. V Srbiji bo nastopilo šest slovenskih čolnov, najvišje cilje pred prvenstvom pa imajo kajakaši.


Prvo ime slovenske reprezentance, ki bo odpotovala na evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah v Kraljevo, je nedvomno Nejc Žnidarčič, ki ne skriva visokih ciljev: »Zadnja tri leta so bili rezultati vedno boljši. Vsako leto je bilo več kolajn. Če so bile lani tri, naj bodo letos štiri. Posamezno branim zlato kolajno v sprintu in če bi mi to uspelo ponoviti, bi bilo super. Še bolj pa bi bil vesel zmage v klasiki, ker je bolj prestižna. Bo pa konkurenca kar velika.« Visokih ciljev pa Primorec nima le v posamični konkurenci, temveč veliko stavi tudi na ekipne vožnje: »Ekipa zna biti letos še bolj konkurenčna, kot je bila lani, saj sta Jošt in Tim (Zakrajšek in Kolar op. p.) zelo blizu, tako da, če se uskladimo, se bomo lahko borili za kolajne.«


Nekoliko previdnejši v napovedih je Tim Kolar, ki je na tekmi svetovnega pokala v Sortu priveslal do izvrstnega četrtega mesta: »Upam, da bom dobro veslal, vendar ne upam ničesar napovedovati. Z rezultatom se ne obremenjujem, saj imam še dovolj časa, da pridem v svetovni vrh.« Poleg Žnidarčiča in Kolarja bosta v kajaku slovenske barve zastopala tudi Jošt Zakrajšek in Maks Frančeškin. Zakrajšek bo v Srbijo odpotoval v ponedeljek, saj bo tekmoval tudi na tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v Poznanju, v Kraljevu pa nastopil le v klasičnem spustu, nato pa se vrnil v mirnovodaški čoln in tekmoval na drugi tekmi  mirnovodaškega svetovnega pokala v čeških Račicah. Tokrat bo manjkal tudi Jernej Korenjak, ki si je na izbirnih tekmah sicer zagotovil reprezentančno mesto, a bo prvenstvo zaradi službenih obveznosti izpustil.


Precej skromen pa je tokrat kanuistični del ekipe. V kanuju dvosedu bosta nastopala brata Jure in Anže Janežič, v kanuju enosedu pa bo edini slovenski predstavnik Blaž Cof. »Želel bi si, da bi bila ob meni še dva kanuista, da bi nastopili na ekipni tekmi. Ne upam si napovedovati kolajne, se pa bom potrudil z dobrimi vožnjami, predvsem v sprintu. Letos sem se bolj pripravljal za slalom in nisem veslal veliko spusta,« pa je povedal Blaž Cof.


Pred prvenstvom je precej optimističen tudi trener spustaške ekipe Srečko Masle: »Po moji oceni lahko realno računamo na kolajno z Nejcem Žnidarčičem, ki je v preteklosti že dokazal svojo kakovost. Kar se tiče ostalih, imamo srečo, da lahko sestavimo dobro ekipo tako za klasični spust kot za sprint, kjer bo Zakrajška nadomestil Maks Frančeškin, ki je v zadnjem letu zelo napredoval. Kolajn ne moremo napovedovati, bomo pa nedvomno med ekipami, ki se bodo borile zanje.«


Prvenstvo se bo z otvoritvijo začelo v torek. V sredo je na sporedu klasični spust v posamični konkurenci, dan kasneje še v ekipni, v petek imajo tekmovalci prost dan, v soboto in nedeljo pa se bodo pomerili še v posamičnem in ekipnem sprintu.