Srebro za Luko Božiča in Saša Taljata

0
504

Na drugi tekmi svetovnega pokala v Franciji sta Luka Božič in Sašo Taljat poskrbela za vnovičen uspeh slovenskega kajakaštva. Primorska dvojica je na reki Durance namreč priveslala do drugega mesta. V finalu dvojcev sta veslala tudi Simon Hočevar in Dejan Kralj, ki sta bila sedma, v finalu kajakašic pa je nastopila Eva Terčelj in bila deseta.


Najboljši slovenski dvojec Luka Božič in Sašo Taljat je v francoskih Alpah priveslal do največjega uspeha na tekmah svetovnega pokala. Tretjeuvrščena s svetovnega prvenstva leta 2009 sta zelo dobro veslala že v polfinalu, kjer sta bila tretja, v finalu pa veslala še hitreje in se veselila prvih stopničk v slalomskem svetovnem pokalu. V finalni vožnji sta na vmesnem času zaostajala za vodilno dvojico za 13 stotink sekunde, nato pa v najzahtevnejšem spodnjem delu proge svojo nalogo opravila odlično in se v cilju veselila 1,67 sekunde prednosti. Ko sta bratranca Škantar in francoski dvojec Labarelle-Peschier prečkala ciljno linijo ter zaostala za Slovencema, je kazalo, da bosta Božič in Taljat zmagala. A sodniki so jima naknadno pripisali dve kazenski sekundi, kar ju je potisnilo na drugo mesto. Video sodnik je na 8. vratih namreč dosodil dotik, slovenska ekipa pa je na njegovo odločitev podala poizvedovanje. Ob vnovičnem pregledu posnetka vožnje, je postalo jasno, da je dotik res bil. “Glede na to, da so to najine prve stopničke v slalomskem svetovnem pokalu, sva presrečna. Čakala sva jih kar dolgo. Vesela sva, ker sva opravila dobro vožnjo in veslala tako, kot sva si zadala ter popravila napake iz polfinala. Zaradi naknadno dosojenih dveh kazenskih sekund nisva zelo razočarana, saj je pihal veter in je pač prišlo do dotika. Ta proga je podobna tisti v Bovcu in v Solkanu, na kateri treniramo, tako da mislim, da nama je kar bila pisana na kožo,” je povedal Sašo Taljat. “Vse od kvalifikacij sva veslala dobro, zadnja vožnja pa je bila najboljša. V finalu sva postavila najboljši čas in s tem sva zadovoljna. Rezultat je enkraten, drugače pa se tako ali tako zmeraj trudiva, da doseževa tak rezultat. Tokrat nama je uspelo,” je rekel Luka Božič.


V finalu sta nastopila tudi Dejan Kralj in Simon Hočevar, ki sta z vožnjo brez večjih napak tekmovanje sklenila na sedmem mestu, kar je tudi njuna najboljša skupna uvrstitev na tekmah svetovnega pokala. “To je najino prvo finale, tako da sem izredno zadovoljen. V enem letu sva naredila kar lep preskok in greva lahko z optimizmom naprej,” je povedal Kralj, Simon Hočevar pa dodal: “Lanski cilj je bil, da bi nastopila na olimpijskih igrah v Londonu. Vsako tekmo veslava bolje. Letos se nama je finale dvakrat izmuznil za sekundo, danes pa nama je uspelo.” V polfinalu sta tekmovala tudi Luka Slapšak in Urban Jarc, ki pa sta do cilja nabrala kar 12 kazenskih sekund, kar ju je na koncu uvrstilo na 19. mesto. Zmaga je po zaslugi Gauthierja Klaussa in Matthieuja Pecheja ostala doma, tretje mesto pa sta osvojila še dva Francoza Hugo Biso in Pierre Picco.


V konkurenci kajakašic je slovenske barve v finalu zastopala le Eva Terčelj, ki je bila po polfinalu na petem mestu, v drugi vožnji dneva pa naredila napako, ki jo je potisnila na deseto mesto. Terčeljeva je v finalni vožnji dve kazenski sekundi prejela že v drugih vratih, a umirjeno nadaljevala s svojo vožnjo vse do zahtevne kombinacije vrat tik pred ciljem. Tam pa je imela že ob vstopu nekaj težav, v 20. vratih pa je izgubila idealno linijo in prejela 50 kazenskih sekund. Druga slovenska polfinalistka Urša Kragelj se v finale zaradi 50 kazenskih sekund ni prebila, osvojila pa je 25. mesto. Brez kazni bi bila tudi Kragljeva zanesljivo uvrščena v finale. Zmagovalka druge tekme svetovnega pokala je postala Slovakinja Jana Dukatova, ki je bila od drugouvrščene Španke Maialen Chourraut hitrejša za 1,27 sekunde, tretja pa je bila Čehinja Katerina Kudejova.


“S takšnimi rezultati na tekmi svetovnega pokala, kot smo jih imeli v L”Argentieru, moramo biti zadovoljni. Imeli smo dvoje stopničk in še nekaj finalnih nastopov. Tudi tisti tekmovalci, ki se niso uvrstili v finale, so pokazal