Stevanovič in Zakrajšek uspešno začela olimpijsko generalko

0
432

Peking, 16. avgusta (STA) – Tekmovalci in tekmovalke v slalomu na divjih vodah se te dni mudijo v Pekingu, kjer preizkušajo progo, na kateri se bodo avgusta prihodnje leto borili za olimpijska odličja. Med 108 udeleženci predolimpijske tekme, ki prihajajo iz 19 držav, so tudi trije Slovenci. Kanuista Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek sta s sedmim oziroma 12. mestom že uspešno prestala današnje kvalifikacije, medtem ko kajakašico Uršo Kragelj nastop čaka šele v soboto.
 
Stevanoviča in Zakrajška na zahtevni progi v olimpijskem veslaško-kajakaškem centru Shunyi, ki spominja na objekt iz Aten, polfinale in morebitni finale čakata v petek. Na startu so sicer bolj ali manj vsa največja kanuistična imena, na čelu z olimpijskim podprvakom iz Aten, Slovakom Michalom Martikanom, ki se je v novozgrajenem kanalu najbolje znašel in kvalifikacije končal daleč pred vsemi, ter branilcem olimpijskega naslova, Francozom Tonyjem Estanguetom, ki je bil danes četrti.
 
Trojica Slovencev je v tednu dni sicer opravila 12 treningov na sami progi, tako da je že pridobila kar nekaj dragocenih občutkov na olimpijskem objektu. Kot pa pravi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, je proga tako zahtevna, da bo za dober nastop na olimpijskih igrah treba opraviti še kar lepo število voženj po njej.
 
“Objekt je zelo dobro zasnovan. Nekoliko moti samo groba izdelava umetnega kanala. Betonski robovi so zelo ostri, prav takšne pa so tudi jeklene povezave med betonskimi bloki na dnu kanala, na katere so postavljene umetne ovire. V primeru plavanja po progi znajo biti nevarne. Doslej še ni bilo nobenih poškodb, upamo pa, da bodo organizatorji pripombe trenerjev upoštevali in te malenkosti popravili,” je iz Pekinga sporočil Jelenc, ki je hkrati dodal, da bi se OI 2008 – vsaj kar zadeva slalom – lahko takoj začele, saj ob dobri pripravljenosti prirediteljev ni prav nobenih zapletov.
 
Program je na preizkušnji, ki sodi v okvir predolimpijskih tekmovanj, združenih pod imenom “Good Luck Beijing”, sestavljen tako, kot bo olimpijski. Četrtek in petek sta rezervirana za kanuiste in kajakaše, sobota in nedelja pa sta namenjena tekmam kajakašic in dvojcev.


Več informacij:
http://www.canoe2007.org.cn/en/slalom/index.html