Svetovni pokal Pau – Kaj so povedali Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Luka Božič.

0
330

Kaj so v pogovoru za Val 202 povedali Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Luka Božič?

Peter Kauzer – zmagovalec tekme in skupnega seštevka svetovnega pokala

Težko bi bila lepša sobota. Počutil sem se dobro. V polfinalu sem kontroliral vožnjo, čeprav sem naredil eno napako. V finalu sem nato vedel, kje še lahko pridobim nekaj časa. To mi je uspelo, šel sem dve sekundi in pol hitreje, žal pa sem naredil dotik v petih vratih. Voda je zanihala in takrat nimaš kaj – udariš in greš naprej. Čoln mi je dobro tekel, nisem se spravljal v kakšne rizične situacije za 50 kazenskih sekund. Kombinacijo vrat 18, 19, 20 sem odpeljal boljše kot v polfinalu. Vedel sem, da sem dobro na poti, nisem pa pričakoval, da bom zmagal.

Vivien je naknadno dobil 50 kazenskih sekund, tako da sem prišel z drugega na prvo mesto. Enkrat eden, drugič drug. Takšen je šport. Ni bilo prvič, a tako je. Verjamem, da je težko cel dan soditi in gledati ena vrata, zato se napake dogajajo. Zato tudi imamo možnost protesta in video sodnike, če je kakšna dvomljiva situacija. Pogledali so posnetek in videli, da je dejansko zgrešil vrata in mu dali 50 kazenskih sekund.

Zmaga mi veliko pomeni. Po Liptovskem Mikulašu, kjer sem bil tretji, sem rekel, da je to mala zmaga zame, da sem prišel nazaj. Tu sem potrdil, da sem stari jaz in da se lahko kosam s komerkoli. V čolnu se počutim dobro in to je tu v Pauju glavnega pomena. Proga je vrhunska in hitra, prav taka, kakršne so mi všeč. Če uživaš, ni težko postaviti dobrega rezultata.

Začetek sezone je bil dober, ko sem bil na evropskem prvenstvu peti, tako da sem videl, da sem na pravi poti. Potem pa sta prišli dve tekmi, kjer sem udaril povsem mimo in malo podvomil vase. Po stopničkah v Liptovskem Mikulašu pred pavzo sem dobil zagon, v La Seu d”Urgellu in Pauju pa sem vedno rad dirkal in užival v vsakem treningu.

Hvaležen sem, da sem tu, kjer sem. Po takšni poškodbi sem prišel nazaj. V preteklih letih je bilo 15 tekmovalcev sposobnih zmagati na tekmi, zdaj pa se je vrh razširil in jih je 30. Biti moraš potrpežljiv, kar sem tudi bil. Šel sem počasi korak za korakom. Nisem hotel prehitevati, saj sem vedel, da če želim še vztrajati, moram najprej pozdraviti ramo. Ena sezona premora mi je še koristila, da sem prevetril glavo in se spočil. Bilo je težko priti nazaj na ta nivo, a vse to je za mano. Povsem vseeno mi je za tistih deset mesecev rehabilitacije. To je pozabljeno.

Moj glavni cilj pred letošnjo sezono je bil, da se uvrstim na svetovno prvenstvo. Pri nas je sistem točkovanja tak, da se moraš skozi svetovne pokale potrditi za svetovno prvenstvo. Šel sem od tekme do tekme. Sezona je bila turbulentna, ampak sem na pravih tirih in grem lahko umirjeno na svetovno prvenstvo. Progo poznam, mislim pa, da je že čas, da obrnem nesrečo z olimpijskih iger in lanskega svetovnega pokala na pozitivno stran. Svetovno prvenstvo je bilo glavni cilj že na začetku, tam pa si želim pripraviti čim boljše izhodišče za naslednje leto in olimpijske igre.

Jutri nas čakajo še moštvene vožnje, ki bodo zadnja trening tekma pred svetovnim prvenstvom. Ekipa je znana, vsi trije smo bili danes tudi v finalu. Proga je zahtevna, zato bodo moštvene vožnje še zanimive. Čestitke tudi Simonu in Janošu za dobre vožnje in finale. Simon je šel fenomenalno v polfinalu. Pokazali smo, da smo močna ekipa in da gremo na svetovno prvenstvo lahko z optimizmom. Čestitke tudi Beniju, da je prišel na stopničke v skupnem seštevku. Lani so se mu izmuznile. Upam, da bo tako kot celo sezono, izpeljal tudi zadnjo tekmo. Je najbolj konstanten od vseh kanuistov, kar mu bo zelo pomagalo.

Benjamin Savšek po 12. mestu na zadnji tekmi svetovnega pokala

Nisem zadovoljen. Vožnja se mi ni izšla kot sem si zamislil. Morda sem bil preveč pazljiv, verjetno zaradi tega, ker nisem hotel izpustiti kakšnih vrat, saj je bila proga precej zahtevna in nisem hotel preveč tvegati. Zdaj sem videl, da bi mogoče moral že od začetka iti bolj tvegano. Na žalost se mi ni izšlo, za skupni seštevek pa je še vseeno dobro.

Luka Božič po finalnem nastopu in končnem devetem mestu

Zdaj sem že na dveh tekmah, v La Seu d”Urgellu in Pauju, zapravil finalno vožnjo. Pred finalom imam vedno občutek, da sem malo utrujen, čeprav je pravi občutek, da bi zdržal še eno vožnjo. Nekako mi potem ne uspe. V polfinalu običajno preveč držim čoln, v finalu pa ga preveč spustim. Potrebujem neko vmesno verzijo, da mi bo tudi v finalu uspelo tako kot v Liptovskem Mikulašu. Upam, da mi bo uspelo na zadnji tekmi v sezoni, ki prihaja čez manj kot mesec dni. Moram se dobro spočiti, da se bom lahko svež pripravljal na svetovno prvenstvo.

Fotografija: ICF/canoephotography.com/Balint Vekassy