Svetovni pokal v slalomu – 1. tekma – Praga.

0
435

Praga je prizorišče prve letošnje tekme za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Uvodni dan tekmovanja so slalomisti in slalomistke nastopili v kvalifikacijah. Izmed dvanajsterice čolnov na startu si je napredovanje v polfinale zagotovila deveterica. Najboljši slovenski rezultat kvalifikacij sta s tretjim mestom postavila Luka Božič in Sašo Taljat.

Po slabih treh tednih tekmovalnega premora, toliko je namreč minilo od zaključka evropskega prvenstva v Nemčiji, se nadaljuje sezona slalomskih tekmovanj. Prva izmed petih letošnjih tekem svetovnega pokala poteka v Pragi, kamor je odpotovalo tudi dvanajst slovenskih predstavnikov. Uvodni dan tekmovanja je večina reprezentantov opravila uspešno in se uvrstila v nadaljevanje tekmovanja.

Brez večjih težav sta že s prvo vožnjo do polfinala priveslala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta postavila tretji čas kvalifikacij. Od njiju sta bila hitrejša poljska tekmovalca Wiercioch in Majerczak ter Čeha Karlovsky in Jane. Slovenska predstavnika sta sicer imela drugi čas prve vožnje, a sta zaradi dotika prejela tudi dve kazenski sekundi. Nov nastop Taljata in Božiča čaka v nedeljo.

Luka Božič bo tekmoval tudi v sobotnem polfinalu kanuistov, kamor so se uspeli uvrstiti vsi štirje reprezentanti v tej kategoriji. Omenjeni Božič se je v nadaljevanje uvrstil z devetim časom druge kvalifikacijske vožnje, mesto za njim je zasedel Jure Lenarčič in prav tako prišel do polfinala. Že s prvim nastopom – kot edini slovenski kanuist – se je v sobotni del tekmovanja uvrstil Anže Berčič, ki je bil 18. Evropski prvak Benjamin Savšek je v prvo prejel 50 kazenskih sekund in moral na progo še v drugo, kjer pa je, podobno kot na prvenstvu stare celine, nato postavil najboljši čas.

S prvim nastopom sta svoje delo v kvalifikacijah opravili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Obe sta na progi prejeli po dve kazenski sekundi. Kragljeva je bila na koncu 13., Terčeljeva pa 16. Tretji slovenski predstavnici na reki Vltavi Ajdi Novak se ni uspelo prebiti do polfinala. Po prvi vožnji je zasedala 36. mesto, v drugi pa je bila s šestimi kazenskimi sekundami 19.

Uvodni dan so imeli precej dela kajakaši. V prvi kvalifikacijski vožnji so vsi delali preveč napak, tako da se nobenemu še ni uspelo uvrstiti v polfinale. V drugi vožnji, kjer je mesto v polfinalu dobila le še deseterica, pa sta bila uspešna Hrastničana Janoš Peterlin in Peter Kauzer. Slednji je zasedel šesto mesto, Peterlin pa je bil nekaj mest pred njim, na drugem mestu. Vid Kuder Marušič je polfinale zgrešil za vsega eno mesto, saj je bil enajsti, Simon Brus pa je tekmo končal kot 18. kajakaš druge vožnje.

V soboto sledijo polfinala in finala kanuistov, kanuistk in kajakašev, v nedeljo pa še nove tekme za kajakašice in dvojce.

 

Rezultati:  http://www.canoeliveresults.com/event/2015/prague-icf-canoe-slalom-world-cup-1.php