Tacen določa slalomsko reprezentanco

0
510

Ljubljana, 30. maja (STA) – Pred slovenskimi slalomisti na divjih vodah sta še dve izbirni tekmi za reprezentanco, ki bo nastopala na evropskem prvenstvu in na tekmah svetovnega pokala. Preostali preizkušnji bo v soboto in nedeljo gostil Tacen, tekmi pa bosta šteli tudi za tekmovanje Schenker pokal Slovenije 2007. Na njem bodo poleg vseh najboljših Slovencev nastopili tudi številni tuji vrhunski slalomisti, nosilci kolajn z največjih tekmovanj, skupno pa bo na reki Savi kar 220 udeležencev iz 15 držav.


Prva tekma se je kljub neugodnim razmeram na Soči iztekla po pričakovanjih, najboljša izhodišča pa so si pred zadnjima izbirnima tekmama priveslali kajakaš Peter Kauzer, kanuist Dejan Stevanovič, dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec in kajakašica Nina Mozetič, ki so zmagali. Vendar ti uspehi še ne pomenijo veliko, štejeta namreč boljši dve izmed treh preizkušenj, glede na razmere v Trnovem ob Soči pa se ob pričakovano bistveno bolj konstantnem vodostaju v Tacnu obetajo še zelo zanimivi boji.


“Na Soči so prišli do izraza najbolj izkušeni, ki se niso pustili zmesti ob vremenskih nevšečnostih. Zaenkrat ni nobenih presenečenj, saj so glavni kandidati za izbrano vrsto v ospredju. Toda vseeno bodo morali v Tacnu pokazati odlične nastope. Konec koncev se v tem obdobju od njih pričakujejo stalne dobre vožnje, saj bo reprezentanca že prihodnji teden odpotovala na evropsko prvenstvo,” je dejal glavni trener slovenskih kajakašev Fedja Marušič.


Pred Tacnom je dobro razpoložen tudi v zadnjih letih najboljši slovenski slalomist Kauzer. “Osebno se mi je odvalil kamen od srca na tekmi v Trnovem, še posebej po dobri drugi vožnji. Zdaj imam solidno izhodišče. V Tacnu pa bomo hkrati lahko dodobra ugotovili, kje smo v primerjavi s konkurenco, saj bo nastopilo veliko dobrih tekmovalcev. Tako lahko tekmi izkoristimo tudi kot zelo dober trening pred EP,” pravi 23-letni Hrastničan.


Slednji bo gotovo eden izmed glavnih favoritov tudi za končno zmago v tekmovanju za pokal Slovenije. Zanj bosta šteli tako sobotna kot nedeljska tekma, ki bosta s posebnim točkovanjem dali po deset najboljših v vsaki disciplini, ti pa se bodo nato pomerili za glavne nagrade v velikem finalu (nedelja, 16.30). Tako bodo najboljši v moškem in ženskem K-1 ter C-1 prejeli po 400 evrov (1. mesto), 200 evrov (2. mesto) in 100 evrov (3. mesto), v C-2 pa bodo tekmovalci na stopničkah bogatejši za 600, 300 oziroma 150 evrov.


Spet pa je nekaj težav pri sami organizaciji (ob samih tekmah bodo gledalci lahko uživali tudi ob pestrem spremljevalnem programu), vzrok pa je nerešeno lastništvo zemljišča na samem prizorišču tekmovanj. Vse skupaj se vleče že od leta 1991, zdaj pa je pogajanja z upravičenci glede tega prevzela Mestna občina Ljubljana. Na Kajakaški zvezi Slovenije upajo, da se jim bo uspelo dogovoriti, če ne do teh tekem, pa vsaj do svetovnega pokala, ki ga bo Tacen gostil med 6. in 8. julijem. Prva tekma svetovnega pokala bo sicer v Pragi (29. junij do 1. julij), zadnja pa v Augsburgu (13. do 15. julij). Že pred tem bo med 14. in 17. junijem EP v slovaškem Liptovskem Mikulašu, sezono pa bodo člani sklenili s svetovnim prvenstvom v brazilskem Foz do Iguassuju (19. do 23. september).


Spored tekmovanja v Tacnu:

– sobota, 2. junij:
10.00 prva vožnja K-1m, C-2
12.30 druga vožnja K-1m, C-2
15.00 prva vožnja C-1, K-1ž
16.30 druga vožnja C-1, K-1ž


– nedelja, 3. junij:
10.00 prva vožnja K-1m, C-2
12.00 druga vožnja K-1m, C-2
14.00 prva vožnja C-1, K-1ž
15.00 druga vožnja C-1, K-1ž
16.30 veliki finale.