Tacen postavil visoke kriterije za naprej

0
505

Ljubljana, 27. junija (STA) – Savske brzice so slovenskim divjevodašem na evropskem prvenstvu v slalomu, ki se je odvijalo konec tedna v Tacnu, prinesle dve novi odličji in s tem tudi napovedale uspešne nastope na jesenskem svetovnem prvenstvu v avstralskem Penrithu. Glavni akter tekmovalnega dogajanja v najbolj znanem slovenskem divjevodaškem centru je bil Hrastničan Peter Kauzer z zlato kolajno v moštveni vožnji in srebrno v posamični. Posebno odličje pa si zaslužijo tudi prireditelji, saj je vse delovalo tako, kot se za takšen dogodek spodobi.


“Kar se tiče organizacije, mislim, da smo na koncu lahko zelo zadovoljni, saj je vse delovalo dobro. Ob tem si je tekme prišlo ogledat veliko število gledalcev, pa tudi ocene tujih ekip in vodstva Evropske kajakaške zveze so bile pozitivne. Bila je lepa prireditev vse tri dni, vse stvari, ki smo jih postorili za promocijo samega EP, menim, da so bile dobra propaganda za kajakaški šport v Sloveniji in navzven,” je pojasnil direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc. Dejstvo je, da je bilo za vse obiskovalce dobro poskrbljeno, tudi z obrobnimi dejavnostmi. Tokrat so na svoj račun prišli tudi novinarji, med njimi je bilo zavidljivo število tujih, saj so bili pogoji za delo verjetno najboljši na tovrstnih tekmovanjih doslej.


Med najboljšimi pa so bili tudi slovenski tekmovalci in s tem v zgodovino Tacen vpisali kot drugo najuspešnejše EP za slovensko vrsto po Augsburgu leta 1996. Najbolj so blesteli kajakaši, ki so že v kvalifikacijah pokazali, da bodo resno krojili sam razplet pri vrhu. To so sami najbolje dokazali z izjemno drugo vožnjo med ekipami in dvema odličnima tekoma v nedeljskem posamičnem polfinalu in finalu. Dejstvo je, da kljub kolajni ostaja malce grenak priokus, saj bi Kauzer brez nekaj manjših napak verjetno zanesljivo prišel celo do zlata. Toda za reprezentante v moškem K-1 je pomemben tudi podatek, da so se vsi trije že uvrstili med potnike za Penrith, kjer lahko posežejo zelo visoko. Na tem EP, kjer je resda določeno vlogo igrala tudi domača, tacenska proga, so bili namreč med prijavljenimi skoraj vsi dobitniki kolajn z olimpijskih iger v Atenah, razen srebrne ameriške kajakašice Rebecce Giddens.


“Rezultatsko so vsekakor vrhunsko nastopili kajakaši, zlata kolajna ekipno in srebrna Petra Kauzerja, ob tem še četrto mesto Dejana Kralja in šesto Andreja Nolimala – to so vse vrhunske uvrstitve. Vedeli smo, da so vsi trije sposobni priti do kolajne, to je tokrat uspelo Petru, malce sreče je zmanjkalo Dejanu. Tudi če bi bil razplet drugačen, bi bili verjetno vsi izredno zadovoljni, tako da lahko rečem, da se je to tekmovanje tudi z dosežki naših športnikov končalo na zelo visoki ravni,” je dejal Jelenc.


Finalni nastop se je po tihem pričakovalo tudi od kanuistov, toda ta se je predvsem Dejanu Stevanoviču, kar nekaj treningov je izpustil zaradi težav z zobom, za las izmuznil. V okviru svojih zmožnosti je natopil Jošt Zakrajšek, ki je s 14. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na posamičnih tekmah, še najbolj pa je razočaran Simon Hočevar, ki sta ga zanj povsem neznačilni napaki pahnili šele na 18. mesto, kljub temu, da je na izbirnih tekmah pokazal najboljšo pripravljenost in bil celo najresnejši kandidat za slovenski nastop v finalu. Tako kot Kralj med posamezniki so kanuisti za malo zgrešili drugo zaporedno odličje na EP, prvega so namreč v isti postavi osvojili lani na reki Treski v Skopju.


“Kljub temu, da kanuistom ni uspel preboj med deseterico, moramo biti tudi z njihovimi nastopi zadovoljni, saj je treba vedeti, da je tudi v kanuju vrh vse širši, na ekipni tekmi pa se nam je za las izmuznilo tretje mesto. Predvsem je zadovoljil Zakrajšek, ki se razvija v zelo dobrega kanuista,” je še povedal Jelenc in se dotaknil tudi discipline, v kateri slovenske športnice še niso povsem pri vrhu: “Glede na vse skupaj je strokovno vodstvo s polfinalnim nastopom povsem zadovoljila Nina Mozetič, saj je izpolnila osnovni cilj.” Najbolj kritična slovenska kategorija v slalomu je C-2, kjer zaenkrat ni tekmovalcev, ki bi se približali