Taljat in Božič deveta v Evropi

0
423

V sobotnem delu evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v španskem La Seu d”Urgellu sta kot edina slovenska predstavnika v finalu nastopila Luka Božič in Sašo Taljat. Na koncu sta zasedla deveto mesto. V polfinalu so sicer startali štirje slovenski čolni.


Primorski dvojec Luka Božič-Sašo Taljat je bil najboljši slovenski čoln sobotnega dela evropskega prvenstva v Španiji. Tretjeuvrščena s svetovnega prvenstva leta 2009 na istem prizorišču sta si finalni nastop zagotovila s petim časom polfinala, v drugi vožnji dneva pa naredila dotik in prvenstvo končala na devetem mestu. »Imela sva dotik, sicer pa je bila finalna vožnja hitrejša. Osebno sicer nisem zadovoljen. Nisva popravila tega, kar sva si zadala, čeprav sva prve dvoje vrat odpeljala bolje. Vožnja je stekla, linija pa ni bila prava. Lahko bi bilo veliko boljše,« je bil po finalni vožnji kritičen Luka Božič. Z njim se je strinjal tudi “sovoznik” Sašo Taljat: »Določene stvari sva popravila, pri drugih pa sva se nekoliko uštela. Na koncu se ni izšlo najboljše. Po pokazanem v tem tednu, po kvalifikacijski in polfinalni vožnji, mislim, da sva tam, kamor trenutno sodiva.« S prednostjo več kot pol sekunde sta slavila slovaška dvojčka Peter in Pavol Hochschorner, drugo mesto sta osvojila Francoza Pierre Labarelle in Nicolas Peschier, tretje pa še dva Slovaka – bratranca Peter in Ladislav Škantar.


V ženski konkurenci sta v polfinalu nastopili Eva Terčelj in Urša Kragelj. Slednja je v polfinale napredovala s tretjim časom četrtfinala in tako veljala za eno izmed kandidatk za odličje. A tretja z lanskega EP je na progi naredila napako in tekmovanje končala na 12. mestu. »Že na startu sem si rekla, da je to začetek sezone in da se ne smem “šparati”, da ne smem taktizirati in da moram veslati na polno. Tako pač je,« je povedala Kragljeva in nadaljevala: »Ne morem trditi, da sem slabše pripravljena, ker tempiram formo za svetovno prvenstvo. Dobro sem pripravljena za tekmovanja, to sem navsezadnje pokazala tudi v kvalifikacijah in četrtfinalu. Tudi na treningih mi gre dobro in sem zadovoljna. Tukaj pa je bila ena vožnja … Tako pač je, takšna so pravila, kaj hočem. Mislim, da mi zaradi tega rezultata ni treba hoditi s sklonjeno glavo.« Izjemno hitra na progi je bila Eva Terčelj, ki je dosegla celo četrti najhitrejši čas polfinala kajakašic, a šest kazenskih sekund je bilo preveč za odmeven rezultat. Naslov evropske prvakinje je osvojila Nemka Claudia Bär, druga je bila branilka naslova Slovakinja Jana Dukatova, tretja pa Britanka Elizabeth Neave.


V popoldanskem delu tekmovanja bodo kajakašice in kanuistični dvojci nastopili tudi v finalu ekipnih preizkušenj. Slovenski ekipi tu ne bosta nastopili, saj sta bili v polfinalu ekipne tekme neuspešni. Kanuisti Luka Božič-Sašo Taljat, Dejan Kralj-Simon Hočevar in Luka Slapšak-Urban Jarc so bili sedmi, mesto boljše pa so bile kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič.


Zadnji dan prvenstva bodo izmed slovenskih tekmovalcev nastopili še kajakaš Jure Meglič, kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič ter kajakaška ekipa.


Rezultate lahko spremljate na:
http://www.123result.com/CanoeLive.aspx?EventId=ECA2011&User=siwidata&Season=CS_2011&federation=ECA


Uradna stran prvenstva:
http://canoeslalomseu.parcolimpic.cat/index.htm