Trije kajakaši in kanuistka že v polfinalu svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah.

0
585

Po včerajšnjih ekipnih tekmah in uspehu slovenskih reprezentantov, ki so se veselili treh kolajn, je bil danes čas še za prve kvalifikacijske preizkušnje v posamični konkurenci. Za najboljši slovenski rezultat dneva je poskrbel Martin Srabotnik, ki je bil enajsti. V polfinale sta se uvrstila še njegova bronasta kolega iz kajakaške ekipe Peter Kauzer in Žan Jakše, v drugi fazi tekmovanja pa bo nastopila tudi kanuistka Nina Bizjak. Alji Kozorog se je polfinale izmuznil za dve mesti.

Celjski kajakaš Martin Srabotnik je odlično nastopil v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah, ki ta teden poteka na enem izmed najlepših slalomskih prizorišč v francoskem Pauju. Kljub bolezni, ki ga je pestila že pretekli teden in vnovičnih težavah s povišano telesno temperaturo, ki so mu pobrale nekaj moči, je dosegel najboljši slovenski rezultat dneva in se s prvo vožnjo brez večjih težav uvrstil v drugo fazo tekmovanja.

»Vožnja je kar tekla. Tako kot včeraj sem še vedno utrujen, ampak v čolnu se ne počutim slabo. Zdaj jemljem antibiotike, stanje se izboljšuje, še vedno pa večino časa počivam. To, da je kratka proga, mi v tem trenutku res ustreza, ker sem v spodnjem delu utrujen. Je pa hitra, tako da je res lepo tekmovati,« je povedal Srabotnik.

S prvim nastopom je napredoval tudi Peter Kauzer, ki pa s prikazanim ni bil zadovoljen, saj je zasedel 26. mesto. »Vedel sem, da si na takšni progi ne smeš privoščiti napake. Če narediš dotik, je že zelo tesno. Če pa bi naredil še kakšno drugačno napako, bi bilo še toliko slabše. Grigar, ki je startal pred mano, je skoraj odnesel prva protitočna vrata, tako da so še zelo nihala pri moji vožnji. Tam sem šel precej okoli, potem pa tudi v nadaljevanju vožnje le pazil, da nisem udaril vrat. Kvalifikacije so za mano, ena naloga je opravljena, zdaj se moram malo spočiti ter zbrati za polfinale in potem finale,« je povedal Kauzer.

Proga, ki ni bila prav tehnično zahtevna je omogočila lažje tekmovanje tudi tekmovalcem, ki niso tako tehnično podkovani, hkrati pa so kajakaši postavljali izredno dobre čase, neznačilne za to progo. »Bil sem izredno presenečen nad doseženimi časi. Vidi se, da je proga zelo odprta in enostavna. Upam, da bodo to pred polfinalom in finalom spremenili, ker na ta način ne moreš izluščiti tekmovalcev, ki znajo veslati, in tistih, ki morda nimajo toliko tehničnega znanja in uporabljajo le moč. Finalna proga bo menda precej zahtevnejša, tako da bodo časi kakšnih deset sekund slabši kot danes, če bo temu res tako,« je še pokomentiral naš najizkušenejši slalomski reprezentant.

Po prvi vožnji se v polfinale ni uspelo uvrstiti Žanu Jakšetu, a je kajakaš tacenskega kluba v drugo svojo nalogo opravil dobro ter si tudi on z osmim časom vožnje zagotovil petkov polfinale.

Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Britanec, sicer olimpijski prvak, Joe Clarke, drugi je bil Čeh Vit Prindiš, tretji pa Španec Samuel Hernanz.

Z drugo kvalifikacijsko vožnjo se je v polfinale uvrstila tudi Nina Bizjak, ki je bila v drugi vožnji peta. »Prva vožnja ni bila najboljša. Bila sem uvrščena med trideseterico, vendar po prvi vožnji napreduje le 20 tekmovalk, tako da sem morala startati še v drugo. Z drugo vožnjo sem kar zadovoljna. Imela sem občutek, da me odnaša, ko pa sem prišla v cilj, sem videla, da je bila vožnja dobra. Zadovoljna sem, mislim, da je to lepa popotnica za polfinale,« je povedala Nina Bizjak.

Prvič je na članskem svetovnem prvenstvu veslala še druga slovenska kanuistka Alja Kozorog, ki pa so ji napredovanje odnesle kazenske sekunde. Po prvi vožnji je bila 25., v drugi pa 13. »Prikazala sem dobre vožnje, čeprav ni bila ne prva ne druga vožnja dovolj za napredovanje, saj sem imela preveč kazenskih sekund. Brez kazenskih sekund bi se lahko v polfinale uvrstila že s prvo vožnjo, tudi v drugi vožnji pa čas ni bil slab,« je povedala Kozorogova.

Najhitrejša kanuistka kvalifikacij je bila Britanka Mallory Franklin, druga je bila Francozinja Claire Jacquet, tretja pa Španka Nuria Vilarrubla.

V četrtek sledijo še kvalifikacijske vožnje kajakašic in kanuistov, kjer bodo slovenske barve zastopali Eva Terčelj, Urša Kragelj, Ajda Novak, Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-championships/pau-2017/rankings-results