Urša Kragelj in Nejc Žnidarčič sta kajakaša leta 2012.

0
322

Kajakaška zveza Slovenije je v Novi Gorici nagradila najboljše kajakašice, kajakaše in kanuiste, ki so se v pretekli sezoni izkazali s številnimi osvojenimi kolajnami na največjih tekmovanjih. Naziva kajakašice leta se je veselila Urša Kragelj – prva Slovenka z zmago v slalomskem svetovnem pokalu in prva slovenska kajakašica s skupno zmago v svetovnem pokalu, kajakaš leta 2012 pa je postal Nejc Žnidarčič, ki je na svetovnem prvenstvu v spustu osvojil dve zlati in bronasto kolajno ter še tretjič postal skupni zmagovalec v spustaškem svetovnem pokalu.

Po letu 2010 je Urša Kragelj znova prejela laskavi naziv kajakašice leta. Primorka je v letošnjem letu po napetih izbirnih tekmah ostala brez želenega olimpijskega nastopa, a nato na tekmah svetovnega pokala dokazala, da sodi v sam svetovni vrh kajakaštva na divjih vodah. Na tretji tekmi svetovnega pokala v španskem La Seu d”Urgellu je kot prva slovenska kajakašica stopila na najvišjo stopničko v tej seriji tekmovanj, bila v Bratislavi tretja, ob tem pa osvojila tudi naslov skupne zmagovalke v svetovnem pokalu. To je med slalomisti doslej uspelo le Petru Kauzerju.

Varovanka Mihe Terdiča je bila nagrade zelo vesela: »Vesela sem, da so glasovali zame in znali prepoznati težo teh uspehov. To so bili izjemni uspehi za Slovenijo in slovensko kajakaštvo. Zelo sem ponosna in takšno priznanje je vedno lepo dobiti, da se lahko spominjaš lepih trenutkov skozi sezono. Z dobrim vodstvom in ekipo smo uspeli prebiti led pri ženskem kajaku. Lepo je pokazati, da so v Sloveniji vrhunske tudi kajakašice, ne le kajakaši. Ponosna sem, da sem tista, ki je prva dosegla te rezultate, mi pa pri tem dobro pomaga tudi Eva Terčelj. Če ne bi bilo mene, bi pa druge kajakašice za menoj prej ali slej dosegale takšne rezultate.«

Kajakaš leta je postal njen klubski kolega Nejc Žnidarčič, ki nas v zadnjih letih redno razveseljuje s kolajnami z največjih tekmovanj. Izjema ni bila niti sezona 2012, v kateri je najboljši spustaš zadnjih let priveslal do naslova posamičnega in ekipnega svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, na istem svetovnem prvenstvu osvojil še bron v klasični preizkušnji, po zaslugi dveh zmag in dveh tretjih mest pa prišel še do naslova skupnega zmagovalca v spustaškem svetovnem pokalu.

»Zelo sem zadovoljen s tem naslovom, še bolj pa bi bil vesel, da bi ga dosegel v neolimpijskem letu. Že prejšnje olimpijsko leto je naslov kajakaša leta pripadel spustašu in res že manjka olimpijska kolajna v našem športu. To je bila že moja osma kolajna s svetovnih prvenstev in tretji skupni naslov zmagovalca svetovnega pokala, tako da mislim, da je bil že čas, da tudi jaz dobim ta naslov. Ampak to le kaže, kako dobre tekmovalce imamo v kajaku, ko tudi naslov svetovnega prvaka ne pomaga pri izboru za kajakaša leta. Zelo sem vesel, da smo tako dobri in upam, da bo tudi v prihodnje tako,« je povedal novopečeni kajakaš leta, ki ga prihodnje leto vrhunca sezone čakata kar pred domačimi gledalci na Soči. Že maja bo v Bovcu potekalo evropsko prvenstvo, le mesec dni kasneje pa bo v Solkanu na sporedu svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah.

»Doma bo nedvomno prisotne nekaj živčnosti. V Solkanu je proga precej lahko, tako da bo odločilna fizična pripravljenost, v Bovcu pa je proga zelo težka in tehnično zahtevna. V lanskem letu, ko smo tekmovali na svetovnem pokalu v Bovcu, sem zmagal v klasiki in sprintu. Pripravljen sem zelo dobro, tudi motiva ne manjka, saj ne vem, ali bom še kdaj lahko tekmoval na domačih tleh. Cilji za naslednje leto so zelo visoki,« je načrte za leto 2013 razkril Žnidarčič.

Naziv najboljše tekmovalke na mirnih vodah je prejela tretjeuvrščena z evropskega prvenstva v Zagrebu Špela Ponomarenko Janić, evropski podprvak med mlajšimi člani Rok Kuk je najboljši sprinter na mirnih vodah, najboljši mladinec v letu 2012 pa je Vid Debeljak, ki je na mladinskem evropskem prvenstvu v spustu v Solkanu osvojil ekipno zlato ter posamično srebrno kolajno v sprinterski preizkušnji.

KZS je podelila tudi precejšnje število plaket tekmovalcem, ki so se z evropskih in svetovnih prvenstev vračali s kolajnami, ob koncu tekmovalne kariere, ki jo je sklenila po državnem prvenstvu v sredini septembra, pa so se za uspehe zahvalili tudi kajakašici Nini Mozetič.