Urša Kragelj svetovni pokal v Pragi končala na 9. mestu, kajakašice druge.

0
301

Slalomisti na divjih vodah so zaključili s prvo tekmo svetovnega pokala, ki jo je ta konec tedna gostila Praga. V nedeljskem polfinalu kajakašic in dvojcev smo imeli tri čolne, v finale pa se je uspela uvrstiti Urša Kragelj, ki je bila na koncu deveta. Luka Božič in Sašo Taljat sta za las zgrešila finale in bila 12., Eva Terčelj pa je preizkušnjo sklenila na 19. mestu. Ekipa kajakašic je bila druga.

Urša Kragelj je bila edina slovenska finalistka zadnjega tekmovalnega dve prve tekme svetovnega pokala na Češkem. V zaključno fazo tekmovanja se je prebila s četrtim časom polfinala. Na progi je bila zelo hitra, postavila je daleč najhitrejši čas, saj so najbližje zasledovalke v cilj prišle z najmanj dvema sekundama počasnejšim časom, a so jo povsem od vrha ločile štiri kazenske sekunde. V finalu je nato veslala nekoliko počasneje, prav tako pa je znova naredila dotik, kar jo je v močni konkurenci uvrstilo na deveto mesto.

»Tudi polfinalna vožnja ni bila povsem super, ker sem imela dva dotika. V finalu sem se dobro počutila, ampak pri nekaterih kombinacijah mi ni steklo tako dobro kot v polfinalu, imela pa sem tudi dotik. Konkurenca tu v Pragi je izjemna, pozna pa se tudi, da so tekmovalke tu trenirale že več tednov prej. Danes je bilo težko priti na stopničke. Takrat sem imela najhitrejši čas, ampak je proga takšna, da si hitro lahko izgubil čas. Žal mi ni uspelo,« je po tekmi povedala Urša Kragelj.

V polfinalu je veslala tudi Eva Terčelj, ki je – podobno kot Kragljeva – prejela štiri kazenske sekunde, a bila na progi tudi nekoliko počasnejša, tako da ji ni uspel preboj med finalistke. V primeru, da bi s progo opravila brez kazenskih sekund, bi njen čas zadostoval za uvrstitev v najboljšo deseterico, tako pa je bila 19. Zmage se je veselila Nemka Jasmin Schornberg, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa domačinka Katerina Kudejova.

Ob koncu tekmovalnega dne so se kajakašice pomerile še na ekipni tekmi, kjer pa so se Slovenke uspele uvrstiti na zmagovalni oder. Poleg Kragljeve in Terčeljeve je nastopila še Ajda Novak. Slovenske reprezentantke so na progi naredile dva dotika, kar jih je uvrstilo na drugo mesto. Zmagale so Čehinje, tretje pa so bile Avstralke.

Po tretjem mestu v kvalifikacijah sta visoko ciljala tudi Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu, a sta še na drugi letošnji tekmi ostala izven finala. Tokrat je sicer dolgo kazalo, da bosta nastopila med najboljšo deseterico, a so jima naknadno pripisali dve kazenski sekundi, kar ju je potisnilo izven mest, ki vodijo v finale. Bila sta 12.

»Kot kaže smo se prehitro veselili. Kasneje so Nemci podali pritožbo na najin nastop, da sva naredila dotik v 14. vratih. Res je bila dvojka, samo sodnik tega ni opazil. Glede tega se nimava kaj obremenjevati. Letos nisva rezultatsko pokazala še praktično ničesar, je pa bila današnja vožnja zadovoljiva. V čolnu sva se počutila dobro, za zmagovalcema polfinala pa sva po času zaostala za dve sekundi, kar pomeni, da sva blizu in kar hitra. Na takšnih vožnjah bo potrebno graditi,« je povedal Sašo Taljat.

Napako je športno priznal tudi Luka Božič: »Že ko sem prišel v cilj, sem vedel, da sem naredil dotik, ampak ko sem ga naredil, sem pogledal sodnika in videl, da je dosodil ničlo. Na koncu je tudi prav, da se je zgodilo kot se je, čeprav sva bila tudi midva že velikokrat oškodovana. Če bi ostalo tako, kot je bilo sprva, bi bilo super. Pokazala sva dobro vožnjo, čeprav sem želel proti cilju bolj stopnjevati, a nama ni uspelo. Danes bi potrebovala finalni nastop, saj sva že drugo tekmo zapored obstala v polfinalu. Upam, da bova imela na naslednji tekmi več sreče.«

Zmagala sta Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali češki posadki Karlovsky – Jane in Kašpar – Šindler. V ekipni tekmi so slavili Poljaki, pred Čehi in Nemci.

Naslednja tekma za svetovni pokal bo že prihodnji konec tedna na Poljskem, natančneje v Krakovu.