Uvod na Ljubljanici, vrhunec v Tacnu

0
319

Ljubljana, 03. julija (STA) – V soboto in nedeljo bodo kajakaši in kanuisti v Tacnu tekmovali za točke svetovnega pokala. Tako se športna disciplina, v kateri so Slovenci že dosegali vidne uspehe, kajakaši so v moštveni vožnji pred tedni tretjič zapored postali evropski prvaki, Peter Kauzer pa posamično podprvak, po dveh letih vrača v Tacen. Na tekmi bo nastopilo 223 tekmovalcev iz 29 držav, že v sredo pa se bodo nekateri pomerili na tradicionalnem paralelnem slalomu na Ljubljanici.


“Na Ljubljanici bodo nastopili vsi slovenski reprezentanti, prijavljeni pa so tudi že Francozi, Američani, Avstralci, zmagovalec tekme za svetovni pokal v Pragi Čeh Vavrinec Hradilek in še nekateri, prijave pa še niso zaključene. Gotovo pa bo tekma na Tromostovju pravi spektakel,” je dejal tehnični vodja tekmovanja Andrej Jelenc in dodal, da bodo v Tacnu skorajda vse reprezentance nastopile z najmočnejšimi ekipami, le Francozi ne bodo v popolni postavi.


Glavno slovensko orožje bodo tudi na domači progi kajakaši, ki so v začetku sezone edini izpolnili pričakovanja in obljube selektorja Fedje Marušiča: “Razen v kajaku smo realizirali manj od želenega. V Tacnu bi ob poznavanju proge in večji zbranosti morali doseči tisto, kar smo napovedovali. Želimo in upamo na finale v vseh kategorijah.”


Evropski podprvak Peter Kauzer, ki se je na tekmi v Pragi edini od Slovencev uvrstil v finale in na koncu osvojil šesto mesto, upa, da bo pred domačimi gledalci nastopil bolje: “Vožnja mora biti vsekakor boljša kot v Pragi. Progo vsi dobro poznamo in smo v prednosti pred ostalimi kajakaši in kanuisti. Upam, da bo čoln stekel tako meni kot ostalim in gremo na najvišja mesta.”


Predsednik organizacijskega odbora Bojan Žmavc je poudaril, da je letošnja tekma izjemnega pomena, saj se morajo prireditelji začeti pripravljati na svetovno prvenstvo, ki bo v Tacnu čez tri leta: “Tudi naslednje leto bo pri nas tekma svetovnega pokala, leta 2009 bo generalka za SP, 2010 pa SP, kar bo tudi za organizatorje velik zalogaj. Težava z zemljišči še ni rešena, za letos nam je uspelo zagotoviti vse potrebne površine in upam, da se bo pod novim mestnim vodstvom vse skupaj uspešno rešilo do konca letošnjega leta. V nasprotnem primeru bomo težko pripravili tekmo na najvišji ravni.”


Proračun tekme v Tacnu je 300.000 evrov, organizatorji pa poudarjajo, da tako v soboto kot nedeljo vstopnine ne bo, v nedeljo, ko bodo na sporedu finali, pa bo poskrbljeno tudi za dodaten program za gledalce.

Več informacij:
www.wc-tacen.si