V finalu šest slovenskih čolnov

0
374

Tacen, 08. julija (STA) – Drugi dan tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu so dopoldne izpeljali polfinalne vožnje. Že prva kategorija je bila za slovensko reprezentanco izredno uspešna, saj sta se med dvojci v finale najboljše deseterice prebila dva čolna. Nejc Višnar in Urban Jarc sta po prvi današnji vožnji na odličnem drugem mestu, Simon Hočevar in Aljaž Kulovec pa sta peta. Med kajakašicami je Urša Kragelj osvojila 11. mesto in za 3,31 sekunde zgrešila finale. Med kanuisti bo v finalu veslal le Dejan Stevanovič, ki je bil osmi, med kajakaši pa bo imela Slovenija tri finaliste, Petra Kauzerja, ki po prvi vožnji vodi, Dejana Kralja, ki je na petem mestu in Jureta Megliča, ki je sedmi.


Najbolje je tacensko progo odpeljal Peter Kauzer, ki pa pravi, da ima pred finalom še nekaj rezerve: “Čoln je res tekel bolje kot v Pragi, a moja vožnja je bila kontrolirana, pazil sem, da se ne bi dotaknil kakšnih vrat. Imam še rezervo, predvsem v zgornjem delu in v zadnjih dvojih protitočnih vratcih. Če bo v finalu vsaj tako kot v polfinalu, bom zelo zadovoljen.” Odlično se je s progo spopadel tudi Dejan Kralj, ki se je v finale deseterice uvrstil s petim časom (+2,37): “Zelo sem zadovoljen z zgornjim delom proge, tam nekje do zadnje četrtine, kjer sem izgubil približno dve sekundi, tako da bom v finalu poskušal odpeljati še bolje. Proga je težka in zanimiva, kot smo videli, pa tudi izredno selektivna.” Tretji slovenski predstavnik Jure Meglič, ki se je skupaj s Kauzerjem in Kraljem na EP v Liptovskem Mikulašu veselil že tretje zaporedne zlate kolajne v moštvenih vožnjah, bo prav tako nastopil v finalu, osvojil je sedmo mesto (+2,59).


Slabše je šlo slovenskim predstavnikom v kanuju. Prvi, ki se je podal na progo, Marko Mihelič, je imel težave v sedmih vratih, obrnilo ga je na glavo, ko se je poskušal rešiti, pa se mu je zlomilo veslo, in tako je ostal brez uvrstitve. Tudi Joštu Zakrajšku se je zalomilo že v zgornjem delu proge, zgrešil je vratca in s 50 kazenskimi sekundami končal na 36. mestu (+58,71). Bolje pa je šlo Dejanu Stevanoviču, ki je z osmim časom polfinala napovedal naskok na vrh (+2,60): “Vsekakor se mi je odvalil kamen od srca, ko sem se uvrstil v finale. Končno mi je uspelo, a vožnja ni bila optimalna. Prvi del je bil dober, drugi slabši in imam še rezervo. Upam, da je to prelomnica in mi bo tudi v nadaljevanju sezone steklo.”


Tudi med kajakašicami je imela Slovenija v polfinalu tri predstavnice, najbolje pa je domačo tekmo svetovnega pokala končala Urša Kragelj, ki je osvojila 11. mesto. “To je moja najboljša uvrstitev v sezoni in moram biti z njo zadovoljna. Škoda, ker sem ostala brez finalne vožnje, saj sem bila zelo blizu, a se s tem ne obremenjujem preveč. Glavno, da mi je čoln spet stekel,” je po svojem edinem današnjem nastopu dejala Kragljeva. Eva Terčelj je tekmo končala na 25. mestu (+42,64; 6), udeleženka evropskega prvenstva Nina Mozetič pa je zgrešila vratca in z 52 kazenskimi sekundami osvojila 32. mesto (+67,83).


Slovenija si je prvič na tekmah svetovnega pokala priveslala finale v konkurenci dvojcev, pred domačimi gledalci sta si finalni nastop zagotovili celo dve posadki. Nejc Višnar in Urban Jarc sta se dotaknila prav zadnjih vratic in z dvema kazenskima sekundama za 0,66 sekunde zaostala le za Slovakoma Petrom in Pavlom Hochschornerjem (4). Simon Hočevar in Aljaž Kulovec (+4,64; 4) sta polfinale končala na petem mestu.


Finale se bo z vožnjami dvojcev začel ob 14. uri, najboljših deset kajakašev pa se bo pomerilo približno uro in pol pozneje.

Več Informacij:
www.wc-tacen.si