V Krakovu bomo videli devet slovenskih polfinalnih nastopov.

0
453

Serija slalomskih tekem za svetovni pokal se ta konec tedna nadaljuje na Poljskem. V petkovih kvalifikacijah druge tekme je nastopilo dvanajst slovenskih čolnov, v polfinale pa je napredovala deveterica. Najboljši rezultat kvalifikacij sta dosegla Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta bila peta, Benjamin Savšek je bil deveti, Urša Kragelj pa deseta.

Težko bi rekli, da prizorišče v Krakovu sodi med srečnejše za slovensko kajakaško reprezentanco. Na evropskem prvenstvu leta 2013 je ekipa kanuistov sicer osvojila kolajno, a zaenkrat prav veliko vidnejših dosežkov Slovenci tam še niso zabeležili. Kar stresno je bilo tudi po petkovi prvi vožnji kvalifikacij kajakašev, saj se noben izmed reprezentantov že s prvim nastopom ni uspel uvrstiti med polfinaliste druge tekme svetovnega pokala. S progo je brez kazni 50 sekund opravil le Vid Kuder Marušič, ki pa je imel preveč dotikov za vidnejšo uvrstitev. Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin so vsi dobili pribitek 50 kazenskih sekund, Peterlin celo 106 dodatnih sekund.

V drugo so nastopili nekoliko boljše in si trije zagotovili ponoven start v soboto. V drugi vožnji, kjer se je za preostalih deset mest v polfinalu borilo še 56 neuvrščenih kajakašev, je Peter Kauzer osvojil drugo mesto, Vid Kuder Marušič je bil peti, Janoš Peterlin pa osmi. Znova se je zalomilo le Simonu Brusu, ki je s štirimi kazenskimi sekundami zasedel 29. mesto. Med kajakaši je s progo v prvi vožnji sicer najbolje opravil Nemec Sebastian Schubert, drugi je bil Rus Pavel Ejgel, tretji pa Španec Samuel Hernanz.

Precej bolje so se v prvo odrezali kanuisti, saj so si trije zagotovili neposredno uvrstitev v polfinale. Benjamin Savšek je bil deveti, Anže Berčič dvanajsti, Jure Lenarčič pa osemnajsti. V drugo se je na progo znova podal le Luka Božič, ki pa očitno ni imel svojega dne. V cilju je ob njegovem imenu pisalo 12, kar je pomenilo, da je obstal v kvalifikacijah, saj je napredovalo le deset najhitrejših iz druge vožnje. Na vrhu kanuistične razpredelnice se je znašel Britanec David Florence, drugi je bil Čeh Stanislav Ježek, tretji pa Slovak Matej Benuš.

Popoldne so sledile še kvalifikacije v kategoriji kajakašic in kanuističnih dvojcev. V konkurenci slednjih sta svojo nalogo dobro opravila Luka Božič in Sašo Taljat. Progo sta preveslala brez kazenskih sekund, za najhitrejšo dvojico Filip Brzezinski – Andrzej Brzezinski pa sta zaostala za tri sekunde. Zasedla sta peto mesto.

Brez težav se je v nedeljski polfinale uvrstila tudi kajakašica Urša Kragelj, ki je v cilj priveslala z desetim časom kvalifikacij. Ajda Novak je bila po prvi vožnji 31., Eva Terčelj pa z 52 kazenskimi sekundami 52. Obe sta startali še v drugo, kjer je sprva kazalo, da nobena izmed reprezentantk ni našla prave rešitve za postavitev vrat v Krakovu. Kasneje so Terčeljevi izbrisali enega izmed dotikov, tako da je zasedla osmo mesto, s tem pa tudi prišla do polfinala. Ajda Novak je bila 17.

V soboto sledijo preizkušnje kanuistov, kanuistk in kajakašev, v nedeljo pa še kajakašic in dvojcev.

 

Rezultati: http://www.canoeliveresults.com/event/2015/krakow-icf-canoe-slalom-world-cup.php