V La Seu d”Urgellu večina uspešno preko uvodne ovire

0
495

V Španiji, na prizorišču, ki je slovenski ekipi prinesel številne uspehe, med drugim tudi Kauzerjev naslov svetovnega prvaka in bron dvojca Božič – Taljat leta 2009, se je s kvalifikacijami začela zadnja tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v letošnji sezoni. Uvodni dan je za najboljši slovenski dosežek poskrbel Benjamin Savšek, ki je med kanuisti zasedel tretje mesto. V polfinale se je poleg njega uvrstilo še osem slovenskih čolnov. Med devetimi slovenskimi polfinalisti je kar šesterica že okusila zmagovalne stopničke olimpijskega prizorišča iz leta 1992. Kolajne so osvojili Peter Kauzer, Urša Kragelj, Eva Terčelj, Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič (v dvojcu s Sašem Taljatom).  

Peter Kauzer, ki ga na prizorišče v Pirenejih vežejo lepi spomini in številni uspehi, je v konkurenci kajakašev zasedel devetnajsto mesto, kar je bilo dovolj za neposredno napredovanje v polfinale po prvi vožnji.

Hrastničan, ki prav danes praznuje 34. rojstni dan, je po nastopu povedal: »Vožnja ni bila najboljša. Skozi celo progo sem bil zaspan. Gledal sem, kakšne čase so postavljali tekmeci in koliko bo zadostovalo za uvrstitev v nadaljevanje. Potem sem na progi pazil, da ne bi udaril kakšnih vrat, posledično sem tudi na vseh protitočnih vratih vstopal dokaj nizko in izgubljal čas, tako da na koncu zaostanek štirih sekund še ni tako velik, kakor sem se lotil vožnje. Pomembno je, da sem v polfinalu in da se dobro spočijem in jutri napadem finale. V Ivrei sem dokazal, da sem delal v pravi smeri, da sem se pripravil, vzel sem tudi olimpijski čoln, v katerem se počutim boj domače. Sem samozavesten. Forma še ni taka kot bo na svetovnem prvenstvu, ampak dovolj dobra za dober rezultat. Proga v Seu in tudi atmosfera so mi všeč. Zadnja dva tedna, v Ivrei in tu, imam vsak dan nasmešek na obrazu in uživam v tem, kar delam.«

S 24. časom kvalifikacij si je vnovični polfinale priveslal tudi Celjan Martin Srabotnik, ki je pretekli konec tedna za malo zgrešil nastop v finalu, po prvi vožnji pa si je sobotno tekmo priveslal še Žan Jakše, ki je bil 30. Žal se je v kvalifikacijah poslovil Vid Kuder Marušič, ki je imel najprej 37. čas, v drugi vožnji pa 33. Najboljši kajakaš kvalifikacij je bil Francoz Boris Neveu, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Poljak Mateusz Polaczyk.

Najboljši slovenski rezultat dneva je postavil naš najizkušenejši kanuist Benjamin Savšek, ki je bil znova izjemno hiter. Ob prihodu v cilj se je ob rezultatu zasvetila še kazen dveh sekund, tako da je preizkušnjo končal na tretjem mestu, z manj kot sekundo in pol zaostanka za Slovakom Alexandrom Slafkovskyim. Nemec Sideris Tasiadis je bil drugi.

»Proga je hitra, zato moraš biti natančen. Vsi smo se kar trudili, tudi jaz, da sem sestavil to vožnjo. Vesel sem, da sem se brez težav uvrstil v nadaljevanje, zdaj pa se moram pripraviti za nedeljsko tekmo dobro kot je le mogoče. Na progi je majhen pretok vode, tako da precej vpliva na to, ali ti čoln polzi po vodi ali rije po njej, tudi to, koliko kilogramov imaš. Nam, nekoliko težjim, čeprav še nisem med najtežjimi, čoln nekoliko bolj rije, zato moramo uporabiti več fizične moči. Tu sem že velikokrat tekmoval, tako da sem že navajen, le ujeti moram pravi ritem,« je povedal Savšek.

V polfinalu mu bosta družbo delala še Anže Berčič, zmagovalec tekme za svetovni pokal na tem prizorišču leta 2013, ki je bil tokrat 14., in Luka Božič. Slednji je moral polfinalni nastop loviti v drugi vožnji, a mu je to uspelo izvrstno, saj je v drugo postavil najboljši čas, za dobro sekundo je prehitel tudi olimpijskega prvaka iz Ria de Janeira Francoza Denisa Gargauda Chanuta. V kvalifikacijah je svoje nastope zaključil Jure Lenarčič, ki je bil v prvo 23., v drugo pa 25.

Uspešna je bila tudi kanuistka Nina Bizjak, ki je sicer trepetala za nadaljevanje praktično do zadnje tekmovalke. Polfinalni nastop si je zagotovila kot 30. kanuistka kvalifikacij: »Mislila sem, da bo počasi konec tega, da čakam na napredovanje do zadnje minute. Tokrat se je ponovilo. Žal mi je prve kvalifikacijske vožnje, saj je bila dobra z izjemo velike napake v spodnjem delu. Vedela sem, da se bo zahtevno kvalificirati z drugo vožnjo. Danes je bilo na startu največ tekmovalk na kateri koli tekmi v letošnji sezoni. Res sem zadovoljna, da se mi je uspelo z drugo vožnjo kvalificirati.«

Po finalnem nastopu pretekli konec tedna je na nadaljevanje upala tudi Alja Kozorog, a ji je veliko moči pobrala bolezen, včeraj zvečer je imela tudi povišano temperaturo. Primorska kanuistka je bila sicer blizu polfinalu, drugo vožnjo je končala na 13. mestu. Zmagala je domačinka Nuria Vilarrubla, druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

Brez težav sta se v nedeljsko fazo tekmovanja uvrstili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Slednja je bila 14., Kragljeva pa enajsta. »Proga je bolj odprta, bilo je treba poganjati. V spodnjem delu proge sem spustila, zato imam večji zaostanek. Tehnično sem odpeljala dobro, brez dotikov, za danes je to dovolj. Proga je zabavna, zelo tehnična, kar mi leži. Po navadi mi leži zelo divja voda, ampak tudi ta kanal mi je zelo všeč. Veselim se, da vidim, kakšna bo postavitev za finale. Upam, da bo zahtevno in da bo dobra tekma,« je povedala Urša Kragelj, Eva Terčelj pa je dejala: »Vožnja je bila solidna, bilo je nekaj napak, ki jih moram še popraviti. Treba je biti natančen in iti na nož. Kvalifikacije so sito, preko katerega se je treba uvrstiti naprej. Zmeraj se je treba boriti.«

Borila se je tudi Ajda Novak, a žal neuspešno. Izjemno blizu polfinalu je bila po dobrem nastopu v prvi vožnji, ko je čakala do zadnjih tekmovalk, ali se ji bo vendarle uspelo prebiti v naslednjo fazo tekmovanja. Na koncu je napredovanje po prvi vožnji zgrešila za dve mesti, v drugo pa je naredila nekaj več napak, bila 22., in tako ostala izven polfinala. Najhitrejša je bila Nemka Ricarda Funk, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Britanka Fiona Pennie.

V soboto bodo najprej na sporedu polfinalne vožnje dvojcev, kanuistk in kajakašev, finalni del pa se bo pričel ob 13.30.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-durgell-2017/rankings-results