V Ljubljani je potekal sestanek izvršnega odbora ECA ter sestanka z zvezami in organizatorji.

0
576

Pretekli konec tedna se je v Ljubljani na delovnem sestanku mudil vrh Evropske kajakaške zveze (ECA), na čelu s predsednikom zveze in častnim podpredsednikom britanskega olimpijskega komiteja Albertom Woodsom. Člani izvršnega odbora so na sestanku sprejeli nekaj pomembnih odločitev, prav tako pa so se sestali s predstavniki evropskih nacionalnih zvez in organizatorji prihodnjih tekmovanj pod okriljem evropske zveze.

Člani izvršnega odbora, med njimi je tudi direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, so razpravljali o tekmovalnem koledarju za sezone 2016, 2017 in 2018 ter Pragi podelili organizacijo evropskega članskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za leto 2018. Češko prizorišče, ki bo zastavo evropske zveze prejelo od slovenskih organizatorjev evropskega članskega prvenstva leta 2017, bo prvič gostilo evropsko prvenstvo, so pa v praški Troji že organizirali svetovni članski prvenstvi in številne tekme svetovnega pokala.

Sprejeli so tudi pomembno odločitev, ki bo pripomogla k zmanjšanju stroškov organizatorjev tekmovanj v sprintu na mirnih vodah, saj so se odločili za umaknitev prve kontrole čolnov, kar bo na koncu pomenilo tudi manj sodnikov. Doslej so namreč pred začetkom tekmovanja natančno pregledovali tekmovalno opremo sodelujočih športnikov, začenši s prihodnjo sezono pa prva kontrola na evropskih prvenstvih v sprintu na mirnih vodah ne bo več obvezna. Odločili so se, da bodo na voljo vsi pripomočki za merjenje, a bodo ti zgolj informativne narave in na voljo športnikom, ki bodo sami lahko preverili ustreznost svoje opreme. Kontrola opreme v cilju pa ostaja del tekmovalne procedure kot je bilo tudi doslej.

V okviru sestanka z organizatorji in predstavniki nacionalnih zvez so prav tako veliko razpravljali o zniževanju stroškov ter tehničnih podrobnostih tekmovanj. Navkljub ideji, da bi prvenstva za mladince in mlajše člane organizirali vsako drugo leto, je prevladovalo mnenje, da naj tovrstna prvenstva v tekmovalnem koledarju ostanejo vsako leto, zato do sprememb ne bo prišlo. Bo pa evropska zveza v prihodnje pripravila natančnejši pregled zahtev za produkcijo TV signala, saj bo le tako mogoče zagotoviti kar se da kakovostne prenose kajakaških prvenstev.

Na začetku sestanka s predstavniki nacionalnih zvez je izkušnje s spremembami in napredkom v Mednarodni biatlonski zvezi (IBU) predstavil dr. Janez Vodičar, ki je opozoril na številne vidike, ki bi bili uporabni tudi pri vpeljevanju sprememb na področju kajakaštva.