V polfinalu svetovnega pokala v Pragi deveterica Slovencev.

0
528

Slalomisti na divjih vodah so opravili s kvalifikacijami prve tekme svetovnega pokala v letošnji sezoni. V Pragi je prvo oviro uspešno prestala večina slovenskih predstavnikov, saj je v sobotne in nedeljske vožnje napredovala deveterica. Najvišjo slovensko uvrstitev dneva je priveslal Peter Kauzer, ki je bil v kvalifikacijah kajakašev peti. Po prvem kvalifikacijskem nastopu so napredovali še Žan Jakše, Urša Kragelj in Benjamin Savšek.

Kajakaš Peter Kauzer si je s petim časom prve kvalifikacijske vožnje priveslal neposredno uvrstitev v sobotni polfinale, enako pa je uspelo tudi njegovemu reprezentančnemu kolegu Žanu Jakšetu, ki je bil po prvem nastopu uvrščen na 14. mesto. Še v drugo pa sta v kvalifikacijah startala Celjana Martin Srabotnik in Simon Brus, ki sta bila po prvem nastopu na 33. oziroma 36. mestu. V drugo je bil Srabotnik uspešen, saj je dosegel šesti čas in si zagotovil napredovanje v polfinale, napake pa so od vnovičnega nastopa oddaljile Simona Brusa, ki je bil na koncu druge vožnje 43. in tako obstal v kvalifikacijah. Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Avstralec Lucien Delfour, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Čeha Vavrinec Hradilek in Jiri Prskavec.

V dopoldanskem delu kvalifikacij smo spremljali tudi nastope kanuistk. Tako Nina Bizjak kot Alja Kozorog sta v prvo zaostali za neposredno uvrstitvijo v polfinale. V drugo je Nina Bizjak dosegla osmi čas in se uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja, Alji Kozorog pa se žal ni izšlo, saj je zasedla enajsto mesto in tako za eno mesto zgrešila nastop v polfinalu, kamor se je uvrstilo deset najhitrejših kanuistk druge vožnje. Najboljša je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, druga in tretja pa sta bili Britanki Mallory Franklin in Kimberley Woods.

S prvo kvalifikacijsko vožnjo in devetnajstim časom si je nedeljski nastop zagotovila kajakašica Urša Kragelj. Zelo blizu neposredni uvrstitvi v polfinale je bila tudi Eva Terčelj, ki je na 21. mestu neposredno napredovanje zgrešila za vsega 12 stotink sekunde. V drugo je bila uspešnejša in s četrtim časom tudi ona napredovala v nedeljski polfinale. V drugo je veslala tudi Ajda Novak, ki je v prvi vožnji zgrešila vrata, v drugo pa prav tako zaostala za najhitrejšo deseterico, ki je dobila mesta v polfinalu. Na koncu je bila 19. V kvalifikacijah je najboljšo vožnjo prikazala Italijanka Stefanie Horn, druga je bila Slovakinja Jana Dukatova, tretja pa Čehinja Katerina Kudejova.

Povsem na koncu kvalifikacij so se na Vltavo podali še kanuisti. Benjamin Savšek, ki je v Pragi že osvajal kolajne, med drugim tudi na svetovnem prvenstvu, je bil 15. in se neposredno uvrstil v nedeljski del tekmovanja. Za eno mesto se je napredovanje po prvem nastopu izmuznilo Luki Božiču, zaostala pa sta tudi preostala slovenska kanuista Anže Berčič in Jure Lenarčič. Omenjena trojica je nastopila še enkrat, kjer sta se s sedmim in desetim časom v polfinale nato uvrstila Jure Lenarčič in Luka Božič. Kot enajsti kanuist druge vožnje je v cilj priveslal Anže Berčič in podobno kot Alja Kozorog za eno mesto ostal brez polfinalnega nastopa.

V kvalifikacijah je svoje nastope zaključilo še kar nekaj odličnih tekmovalk in tekmovalcev, med drugim dvakratni olimpijski prvakinji Štepanka Hilgertova in Elena Kaliska, mladinska svetovna prvakinja iz leta 2014 Brazilka Ana Satila, češki kanuist Vitezslav Gebas, Italijan Stefano Cipressi …

Jutri se ob 9. uri začenjajo polfinalne vožnje kanuističnih dvojcev, kanuistk in kajakašev, ob 13. uri pa še finalne preizkušnje v omenjenih kategorijah.