V Pragi na EP za kolajne še kajakašice in kanuisti.

0
519

Po izjemno uspešni soboti so bili cilji slovenske ekipe na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Pragi visoki tudi v nedeljo. Tako Benjamin Savšek v kanuju kot Urša Kragelj v kajaku sta uvrstitev v finale zgrešila le za eno mesto, oba sta bila enajsta, Luka Božič pa je bil 14. V ekipni tekmi so bili kanuisti peti, kajakašice pa devete.

Veliko je od prvenstva v Pragi pričakoval aktualni svetovni prvak Benjamin Savšek, ki ima kar nekaj kolajn tudi s prizorišča v Pragi. V izjemno močni konkurenci si tekmovalci enostavno ne morejo privoščiti napak. Tokrat je na progi naredil dva dotika, kar je bilo preveč za uvrstitev med najboljšo deseterico. Tekmovanje je končal kot enajsti, 73 stotink za finalom.

»Žal se mi ni uspelo uvrstiti v finale, kar sem si najbolj želel. Upal sem, da bi nam vsaj na moštvih zletelo, pa tudi to ni šlo najboljše. Razočaranje je kar veliko, saj sem se res posvečal temu evropskemu prvenstvu in upal na dober rezultat, a to je šport,« je po nastopu povedal Savšek.

V polfinalu je veslal tudi Luka Božič, ki pa je zasedel 14. mesto: »Nisem bil zadovoljen, dobil sem dva dotika, za enega niti nisem vedel, da je bil, a ga je opazil video sodnik. Rezultat je ostal. Zavedal sem se, da je proga zelo zahtevna in da se jo je potrebno pametno lotiti. V srednjem delu sem izgubil kakšni dve do tri sekunde, na treh vratih sem ostal v brzici, tako da je bil tudi čas nekoliko slabši.«

Za dvojno britansko slavje sta poskrbela Ryan Westley in Adam Burgess, tretji pa je bil Čeh Tomaš Rak.

Enako kot Savšek se je na enajsto mesto uvrstila tudi kajakašica Urša Kragelj. Prav tako sta včeraj za eno mesto finale zgrešila še kanuistka Nina Bizjak in kajakaš Martin Srabotnik. »Načeloma sem hitra, kar že vem, ampak sem si preprosto privoščila preveč napak. Vožnja na enem delu ni bila dovolj zbrana. Zasedla sem enajsto mesto. Če bi imela srečo, bi se uvrstila v finale, ampak s tem, kar sem pokazala, bi bila na moji strani res sreča,« je bila iskrena Kragljeva.  

Naslova evropske prvakinje se je veselila Nemka Ricarda Funk, ki je bila najboljša kajakašica stare celine že leta 2014 na Dunaju, druga je bila branilka naslova prvakinje Avstrijka Corinna Kuhnle, tretja pa Britanka Fiona Pennie.

Po posamičnih nastopih so sledile še ekipne tekme. Slovenske kajakašice Ajda Novak, Eva Terčelj in Urša Kragelj, ki so na lanskem evropskem prvenstvu v Tacnu osvojile zlato, so se tokrat spopadale s kar nekaj težavami, tako da so tekmo končale na devetem mestu. Evropske prvakinje so postale Nemke, pred Avstrijkami in Čehinjami.

Kolajno so na lanskem prvenstvu osvojili tudi kanuisti, ki so bili drugi. Poleg Savška in Božiča je tokrat veslal še Jure Lenarčič, ki je v ekipi zamenjal Anžeta Berčiča. Slovenska trojka je sicer veslala dobra, a na progi naredila dotik, ki se je izkazal za usodnega. Z manj kot dvema sekundama zaostanka so bili namreč peti. Zmagali so Francozi pred Slovaki in Čehi.

Naslednje leto bo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah gostil francoski Pau.