V Račicah še dva slovenska nastopa.

0
573

Težko bi našli vse superlative, s katerimi bi lahko opisali sezono Špele Ponomarenko Janić. Primorska kajakašica je na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Račicah priveslala še do druge bronaste kolajne ta konec tedna. Tokrat se je na oder za zmagovalke povzpela na 200-metrski razdalji. V letu 2017 je imela popoln izkupiček: nastopila je na devetih tekmah in osvojila devet kolajn. Zadnji dan svetovnega prvenstva je veslal tudi Jošt Zakrajšek in bil na 5000 metrov enajsti.

Sprva sicer ni kazalo na še eno kolajno, saj se je na zaslonu z rezultati najprej prikazalo peto mesto, a po čakanju in posredovanju ter vnovičnem pregledu fotofiniša, se je izkazalo, da je šlo pri prvih rezultatih za napako, saj so tretje mesto pripisali Poljakinji Marti Walczykiewicz namesto Špeli Ponomarenko Janić. Mesto si je delila s Srbkinjo Milico Starović, na 200-metrski razdalji je zmagala Novozelandka Lisa Carrington, druga pa je bila Danka Emma Aastrand Jorgensen.

Kako izenačena je konkurenca, pove tudi podatek, da si v finalu tretjega mesta nista delili le Špela Ponomarenko Janić in Milica Starović, temveč sta bili na koncu skupaj na petem mestu uvrščeni še Poljakinja Marta Walczykiewicz in Rusinja Elena Anjušina.

»Res sem zelo zadovoljna, saj tega nisem pričakovala. Najprej sem bila peta in se s tem sprijaznila. Ne bi želela biti na mestu Poljakinje, ki je že proslavljala, da bi bilo obratno. Danes se nisem šla “razvesljati”, ker je bila zadnja tekma, in ko sem prišla na splav, sem klicala Stjepana naj pride, on pa je kar gledal v telefon. Potem je začel vpiti naj pogledam in šel do stolpa skupaj z vodjo reprezentance, kjer so pregledali fotofiniš. Na fotografiji fotofiniša sem bila namreč tretja, v rezultatih pa peta. Popravili so napako, tako da sem zdaj tretja. Devet tekem, devet medalj, to je kar neverjetno,« presenečenja in navdušenja ni skrivala Ponomarenko Janićeva, za katero je to peta kolajna s svetovnih prvenstev.

Poleg današnje kolajne na 200 metrov in včerajšnje v kajakaškem dvojcu na 500 metrov skupaj z Anjo Osterman, se Špela lahko pohvali še s srebrom iz Duisburga leta 2006 ter bronoma iz Duisburga v letih 2007 in 2013. Vse kolajne v enojcu je osvojila na 200-metrski razdalji.

»Redko se zgodi, da si dve deliva tretje mesto, včasih še bolj približajo in gre res za milimetre. Danes sva bili tretji in vesela sem, da si mesto delim z Milico, ki je že veliko let moja dobra prijateljica,« je še dodala Špela, o današnjem nastopu pa povedala: »Mislim, da je bil start boljši kot prejšnja. Na tribunah je bilo tako glasno, da me je kar malo zmedlo, nekajkrat sem izgubila malo ritma, ampak to je šport.« 

Veliko zaslug za odlične dosežke gre pripisati trenerju Sjepanu Janiću, ki je po koncu prvenstva povedal: »Bil sem na tribuni in sem tekel skozi maso ljudi do konca. Držala je tretje mesto do zadnjih metrov, potem pa so prihitele druge tekmovalke. V rezultatih je bila napaka, saj je pisalo, da je peta, da si tretje mesto delita Srbkinja in Poljakinja, na sliki fotofiniša pa je bila linija, ki je izenačevala Milico in Špelo. Enostavno je prišlo do napake, saj so zamenjali številki.«

V povsem zadnji tekmi prvenstva pa je veslal Jošt Zakrajšek, ki je nastopil na 5000-metrski preizkušnji. Na najdaljši razdalji svetovnega prvenstva je zasedel enajsto mesto. Naslova svetovnega prvaka se je po pospešku v nekaj zadnjih desetih metrih proge veselil Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Nemec Max Hoff, ki ni mogel odgovoriti na Portugalčev napad, tretje mesto pa si je priveslal Belorus Aleh Jurenia.

Po zadnjem nastopu na svetovnem prvenstvu je Jošt Zakrajšek povedal: »Nisem zadovoljen. Prvi trije zavesljaji so bili še dobri, potem pa sem se samo še pretepal z vodo in tekmeci ter poskušal še kaj izpeljati. Po prvih sto metrih sem bil že toliko zadaj, da bi težko kar koli naredil. Poskušal sem, ampak mi je potem to pobralo vso moč. Ko gre nekaj narobe, gre vse narobe. Rezultat niti ni tako slab, ampak sem imel precej višja pričakovanja. Ne morem reči, da je bilo to svetovno prvenstvo uspešno.« Trzinec ne bo počival, saj že v torek odhaja na Dansko, kjer bo tekmoval na svetovnem prvenstvu v SUP-u.

 

Rezultati: http://sdp.digicorp.hu/competition/16777218/races