V Solkanu trojna zmaga kanuistov, na vrhu tudi Kauzer in Kozorogova, Kragljeva tretja.

0
541

Slovenski slalomisti na divjih vodah so se izkazali na tekmi za točke ICF, ki je ta konec tedna potekala v Solkanu. Med kanuisti so za trojno zmago poskrbeli Luka Božič, Benjamin Savšek in Blaž Cof, med kajakaši je slavil Peter Kauzer, med kanuistkami Alja Kozorog, med kajakašicami pa je bila Urša Kragelj tretja.

Soške brzice so slovenskim reprezentantom prinesle odlične rezultate in dobre obete pred nadaljevanjem sezone 2018. Kot je navada v zadnjih letih so najvišja mesta v konkurenci kanuistov pripadla Slovencem. Luka Božič je tokrat s progo opravil najbolje in zmagal s 17 stotinkami sekunde naskoka pred svetovnim prvakom Benjaminom Savškom, Blaž Cof pa je priveslal na tretje mesto. V finalu je Jure Lenarčič končal kot peti.

»Zadovoljen sem z današnjim dnem. Od prihoda iz Avstralije sem imel tri tedne težkih treningov. Dobro sem se pripravil na to tekmo, ki je nek pokazatelj, kako smo delali skozi pripravljalno obdobje. Počutim se zelo dobro, čeprav sem še malo negotov, saj sem po povratku iz Avstralije zamenjal čoln. Gre za enak model, se pa pozna razlika v trdoti, še posebej, ko je voda mrzla in je zahtevno za mišice. Ampak do glavnih tekem je še dober mesec dni in do takrat upam, da bom še napredoval v vožnjah,« je povedal Božič.

Tudi v ženskem kanuju je zmaga ostala doma. V močni mednarodni konkurenci je zmagala Alja Kozorog, ki je imela v cilju dobro sekundo prednosti pred Čehinjo Martino Satkovo, Nemka Elena Apel pa je na tretjem mestu zaostala za dobre tri sekunde. Izjemno blizu zmagovalnim stopničkam je bila Nina Bizjak, ki je za tretjeuvrščeno Aplovo zaostala le za štiri stotinke.

»Zelo sem zadovoljna, da mi je končno uspelo sestaviti cel vikend dobrih voženj. Včerajšnja prva je bila sicer slaba, ampak ostale tri pa so bile res dobre, tako da sem “ful” vesela. Tu je bilo veliko dobrih tekmovalk, tako da sem videla, kje sem, predvsem pa sem videla v svojih vožnjah, kaj mi še manjka, da bo še boljše, in kakšen je bil napredek v zimskem obdobju,« je z velikim nasmeškom povedala Kozorogova, o napredku pa povedala: »Napredovala sem v tehniki in moči, predvsem pa sem napredovala v tem, da vse delam z glavo.«

Peter Kauzer je še enkrat več brez težav zmagal in se veselil novih stopničk v svoji bogati karieri. Zmaga je bila zelo zanesljiva, saj je drugouvrščeni Italijan Giovanni de Gennaro zaostal že za 2,74 sekunde. Na tretje mesto se je uvrstil Nemec Sebastian Schubert. Zelo dobro je tekmoval tudi Celjan Martin Srabotnik, ki je bil četrti.

»Počutil sem se boljše kot včeraj. Malo se še lovim, ker imam nov čoln, ki sem ga dobil pred štirimi dnevi. Vsak nov čoln se mora malo uteči. S polfinalno vožnjo nisem preveč zadovoljen, ker sem se kar precej lovil, tudi vratca, v finalu pa sem šel zelo dobro vse do zadnjih dvojih vrat. Na koncu pa nisem želel udariti, da ne bi dobil kazenskih sekund, saj sem vedel, da sem dovolj hiter in bi bilo škoda narediti napako povsem v zaključku,« pa je po zmagi povedal Kauzer.  

V finalu kajakašic smo imeli dve predstavnici – Uršo Kragelj in Evo Terčelj. V tej kategoriji zmaga ni ostala doma, saj sta prvi dve mesti zasedli Nemki Ricarda Funk in Jasmin Schornberg, je pa tretje mesto osvojila Urša Kragelj. Kljub uvrstitvi na zmagovalne stopničke Kragljeva ni bila zadovoljna: »Res ni mi stekel čoln, preveč sem pazila na količke, tako da niti ne vem, kaj bi rekla. Morala bom vse analizirati in videti, kje sem zadaj, ampak glede na konkurenco bom zagotovo imela dobro primerjavo. Tudi v polfinalu, z izjemo zadnjega dela, sem bila na nekaterih delih hitrejša od Ricarde, tako da primerjava je, je pa bil pristop k današnji finalni vožnji danes slab.« Eva Terčelj je v finalu dosegla peti čas.

Tako kot v soboto je tudi v nedeljo poleg tekme za točke ICF potekalo tekmovanje v odprti konkurenci. Med kajakašicami je bila Sara Belingar tretja, med kanuisti je bil Martin Gale drugi, Adam Križaj peti, med kajakaši pa so si mesto med deseterico priveslali Erazem Šavli kot peti, za njim pa so se vse do devetega mesta zvrstili še Andraž Pavšič, Rok Bezeljak, Urban Gajšek in Jakob Šavli.

Naslednje domače tekmovanje v slalomu na divjih vodah bo v Tacnu, in sicer 7. in 8. aprila.

 

Rezultati: http://siwihome.azurewebsites.net/canoe123/live?SessionKey=slocanoe.20180324