V Solkanu trojna zmaga slovenskih kanuistov, na stopničkah še Kragljeva in Kauzer.

0
645

V Solkanu se je zaključila prva letošnja tekma za točke ICF na evropskih tleh. Na Soči so znova blesteli slovenski kanuisti, ki so poskrbeli za trojno zmago. Najboljši je bil Benjamin Savšek, nato pa sta se zvrstila še Anže Berčič in Jure Lenarčič. Med kajakašicami je Urša Kragelj priveslala do drugega mesta, med kajakaši pa je bil Peter Kauzer tretji. V finalu so veslali še Martin Albreht, Martin Srabotnik, Alja Kozorog, Blaž Cof, Eva Terčelj in Ajda Novak.

Slovenski kanuisti so pokazali, da bodo tudi v letošnji sezoni nevarni tekmecem na tekmovanjih najvišjega nivoja. Na mednarodni tekmi v Solkanu niso bili prav gostoljubni, saj so prva tri mesta zasedli predstavniki tacenskega kluba. Tako kot v sobotnih kvalifikacijah se je na progi najbolje znašel Benjamin Savšek, ki je bil od Anžeta Berčiča hitrejši za sekundo in 99 stotink. Uspeh je zaokrožil Jure Lenarčič s tretjim mestom, v finalu pa je veslal še Blaž Cof, ki je bil deveti. Jakob Jeklin in Žiga Taljat sta obstala v polfinalu.

»Kot kaže sem v dobri formi in upam, da bom to uspel zadržati do začetka sezone in evropskega prvenstva. Do takrat je sicer še nekaj časa, vmes bom šel še v Markkleeberg, kjer bom preizkusil progo in upam, da bom tudi tam dosegel dober rezultat,« je uvodoma dejal Benjamin Savšek in dodal: »Zelo sem zadovoljen. Tudi kar se kazenskih sekund tiče sem “priden”, saj jih ne zbiram veliko. Imam nov čoln, ki mi lepo teče, tako da sem zadovoljen tudi z doseženimi časi. Čez zimo sem dobro treniral, a vseeno nisem pričakoval, da mi bo šlo že tako dobro. Vse vožnje so bile tekoče, težko bi še izboljšal čas, morda samo še kakšno malenkost. Tudi drugi so dobri, če bi imel kakšen dotik, že ne bi bilo nobene rezerve.«

Drugo mesto si je priveslala kajakašica Urša Kragelj, ki pa kljub uvrstitvi na zmagovalni oder s prikazanim ni bila najbolj zadovoljna. »Pred tekmo sem že začela dobivati malo boljše občutke, a se na tekmi nisem počutila optimalno. S finalnim rezultatom sem zadovoljna, ampak bolj rezultatsko, sicer pa ne preveč, če povem po pravici. Glede na treninge bi lahko bolj napadala. Vendar se ne obremenjujem preveč, ker je to šele prva tekma,« je povedala Kragljeva. Do majskih izbirnih tekem jo čakajo naporni treningi: »Načrt dela je kar težak, zdaj bo treba garati, da bom izboljšala nivo fizične priprave in se potem dobro pripravila na tekme. Delam dobro, bo pa za najpomembnejše tekme pomembno, da bom v najboljši pripravljenosti.«

Najboljša je bila Nemka Ricarda Funk, sicer aktualna evropska prvakinja, tretje mesto pa si je priveslala Poljakinja Joanna Medon Polaczyk. Eva Terčelj je tekmovanje zaključila na četrtem mestu, Ajda Novak pa je bila šesta. Alja Kozorog, Beti Medved in Neža Vrevc so obstale v polfinalu.

Na stopničkah je tekmovanje končal tudi Peter Kauzer, ki je bil tokrat tretji, zaostal pa je le za olimpijskim prvakom iz Pekinga Nemcem Alexandrom Grimmom in Italijanom Andreo Romeom. »Super! Nisem si mislil, da bom tako dober in hiter. Užival sem,« navdušenja ni skrival Kauzer, za katerega je bilo to prvo tekmovanje po poškodbi. »Nisem se obremenjeval z uvrstitvijo in tem, ali bom na stopničkah ali ne. Želel sem odpeljati svojo vožnjo in uspelo mi je. Tekma je bila dober pokazatelj, kje sem. Glede na to, da je bila tu v Solkanu zelo nizka voda, je bilo vse skupaj zelo fizično zahtevno. Tukaj je bil olimpijski prvak iz Pekinga Grimm, ki je hiter, pravzaprav so hitri vsi Nemci, pa tudi Italijani, jaz pa sem zraven. Sem na pravi poti, da pridem na pota stare slave,« je zaključil Hrastničan, ki bo prihodnji vikend nastopil v nemškem Markkleebergu, na prizorišču majskega evropskega prvenstva.

Blizu najboljšim je bil tudi Martin Albreht, ki je bil tokrat četrti, na šestem mestu pa je tekmovanje končal Celjan Martin Srabotnik. V polfinalu je veslal še Vid Kuder Marušič, a se ni uspel uvrstiti med najboljšo deseterico, ki je vodila v finale.

V konkurenci kanuistk se je v finale prebila Alja Kozorog, ki je na koncu zasedla deveto mesto. Le za eno mesto pa je vnovičen nastop ušel Nini Bizjak, ki je tekmo za točke ICF končala na enajstem mestu. Najboljša je bila Avstrijka Nadine Weratschnig, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali nemški tekmovalki Lena Stoecklin in Andrea Herzog.

Med kanuističnimi dvojci sta slovenske barve ob odsotnosti Luke Božiča in Saša Taljata zastopala le mlada Tine Kancler in Jakob Jež. S soškimi brzicami sta se uspešno spopadla in si tudi zagotovila finalni nastop, a sta se mu nato odpovedala. Razlog so bile izbirne tekme za sestavo mladinske reprezentance, ki so sledile tekmi za točke ICF. Primorca sta na izbirni tekmi nastopala tudi v kajaku, tako da sta tej disciplini dala prednost pred uvrstitvijo na tekmi za točke ICF. Prav ob koncu tekmovanja sta se sicer podala na progo in dosegla čas, ki bi jima v finalu prinesel osmo mesto, a uradne uvrstitve na tej tekmi žal nista zabeležila. Dvojno nemško zmago sta zagotovila dvojca Schroeder – Bettge in Anton – Benzien. Slovaka Gewissler in Skakala sta bila tretja.

Kot že rečeno so v Solkanu potekale tudi izbirne tekme za sestavo mladinske reprezentance in ekipe mlajših članov, ki bodo odpotovali na svetovno prvenstvo v Brazilijo. Še ena tekma mlade tekmovalce in tekmovalke čaka prihodnjo soboto v Tacnu. Podrobnejše rezultate tokratne tekme za točke ICF in izbirnih tekem v Solkanu lahko najdete na: http://www.canoeliveresults.com/event/2015/solkan-icf-world-ranking-race.php