Za konec »Olimpijskih upov« Matej Toplikar šesti v Szegedu.

0
358

Mladi slovenski sprinterji na mirnih vodah so sklenili svoje nastope na zelo močni mednarodni regati »Olimpijski upi« v Szegedu, kjer so tekmovali predstavniki več kot 30 držav s štirih celin. Zadnji dan so bile na sporedu preizkušnje na 500 metrov (vse tri faze tekmovanja: kvalifikacije, polfinale in finale), kjer si je nastop v finalu A priveslal kajakaš Matej Toplikar. V starostni skupini kajakašev, rojenih leta 1999, je bil šesti.

Nastop Primorca Mateja Toplikarja je bil edini slovenski nastop dneva v finalu A, skupaj pa peti slovenski v finalih A v treh tekmovalnih dneh na Madžarskem. Toplikar se je izkazal že na 200 metrov, kjer je bil peti. V jutranjih kvalifikacijah se je v polfinale prebil s četrtim časom, nato pa v drugi fazi tekmovanja ciljno linijo prečkal kot drugi. Zaostal je le za Slovakom Csabo Zalko. Slednji je bil nato najhitrejši tudi v finalu A. Toplikar je v odločilni vožnji dneva postavil dober čas, bil je dve sekundi hitrejši kot v polfinalu, kar mu je na koncu prineslo šesti rezultat finala. S sekundo zaostanka za Slovakom Zalko je kot drugi v cilj finala A priveslal Nemec Jakob Kurschat, tretji pa je bil Britanec Mikolaj Marciniak.

V isti kategoriji kajakašev, rojenih leta 1999, je slovenske barve zastopal tudi Blaž Jug, ki pa je z osmim časom polfinalne skupine tu tudi zaključil s svojimi nastopi. Med kajakaši, letnik 2000, se je Jan Markelj uvrstil v polfinale, kjer pa je bil nato osmi v svoji skupini in obstal v predzadnji fazi tekmovanja, v isti kategoriji je Luka Drol obstal v kvalifikacijah. Miha Fartek je med kajakaši, letnik 2001, v svoji kvalifikacijski skupini zmagal, nato pa v polfinalu kljub nekoliko hitrejšemu veslanju izpadel iz nadaljevanja, saj je zasedel peto mesto.

Oba slovenska kajakaška dvojca v kategoriji tekmovalcev, rojenih leta 2000, sta obstala v polfinalu. Luka Drol in Jan Markelj sta v prvi polfinalni skupini zasedla peto mesto, Tit Faletič in Filip Toplikar pa sta bila v tretji skupini osma.

Svoje predstavnice smo imeli tudi med kajakašicami. Trojica deklet je napredovala v polfinale, kjer pa so nato tudi zaključile. Mia Medved je bila v svoji polfinalni skupini peta, Taja Smukavec sedma, Metka Volk Štefič pa deveta. Ula Valentič je obstala v kvalifikacijah.