Za KZS zelo uspešna sezona

0
553

Ljubljana, 30. avgusta (STA) – Slovenski kajakaši in kanuisti so praktično že končali sezono, ki je bila zanje zelo uspešna. Skupno so v mladinski, članski in kategoriji mlajših članov osvojili kar 11 kolajn na največjih divje- in mirnovodaških tekmovanjih. Tudi zato so v vodstvu Kajakaške zveze Slovenije (KZS) z doseženim zelo zadovoljni, a hkrati želijo letošnje predstave še nadgraditi. Nenazadnje se bodo v prihodnji sezoni že podeljevale vozovnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.


“Dosežki kažejo, da je delo obrodilo sadove in da je bila usmeritev zveze v mlade in perspektivne kadre dobra. Veseli dejstvo, da smo do vidnih dosežkov prišli tudi na mirnih vodah, še posebej pa izidi mladih slalomistov v Solkanu in Nottinghamu. Tako ni strahu, da tudi v prihodnje ne bi imeli tekmovalcev, sposobnih najvišjih uvrstitev. Za Peking si tako lahko zadamo cilj doseči vsaj eno kolajno in to najžlahtnejšo,” je zelo konkreten cilj izpostavil predsednik KZS Marko Kryžanowski.


V slalomski konkurenci so v tej sezoni člani Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič ubranili naslov evropskih prvakov v ekipni kajakaški tekmi, Hrastničan pa se je prejšnji konec tedna okitil še s posamičnim zlatom na EP mlajših članov. Kajakašica Urša Kragelj se je izkazala z naslovom mladinske svetovne prvakinje in z bronasto kolajno na MEP v Nottinghamu, kjer so kanuisti Jošt Zakrajšek, Marko Čivčija in Benjamin Savšek osvojili srebro med mlajšimi člani. Zelo so se izkazali mladi člani ekipe dvojcev, saj so si Blaž Oven/Luka Slapšak, Anže/Jure Janežič in Sašo Taljat/Luka Božič v Solkanu na MSP najprej priveslali bron, v Nottinghamu pa so postali celo evropski prvaki v svoji starostni kategoriji. Na mirnih vodah je največji slovenski uspeh v zgodovini tega športa požela Špela Ponomarenko, ki je bila druga na SP v madžarskem Szegedu v disciplini K-1 200 metrov.


Svoje so dodali tudi mladi spustaši. Na evropskem prvenstvu mladincev v Bihaču so osvojili tri kolajne. Gregor Brovinsky je bil srebrn v klasičnem spustu kajakašev in bronast v sprintu, Luka Božič in Sašo Taljat pa sta nov bron dodala v klasičnem spustu kanuističnih dvojcev.


“Vsekakor so ti izidi plod dobrega dela v klubih, toda imamo še rezerve, tako v delu s tekmovalci, kot tudi na strokovnem in organizacijskem področju. Vse to lahko dvignemo na še višjo raven. Posamično sta se najbolj izkazala Kauzer in Kragljeva, ki pa sta tudi spoznala, da se da še bolje delati. Vsekakor imamo dobro podlago za naprej, tudi v C-2, kjer nas še nekaj let nazaj praktično ni bilo. Upam samo, da se bodo posadke obdržale. Glavni cilj za prihodnost je vsekakor Peking, kjer želimo imeti nastopajoče v vseh štirih slalomskih disciplinah in dveh na mirnih vodah,” je sezono na kratko strnil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.


Podobno sezono vidita tudi glavna trenerja članov oziroma mladincev Fedja Marušič in Matej Trampuž. “Glede na to, da sem bil zadolžen bolj za člane, sem s sezono zadovoljen, malce so se nam načrti pokvarili le na SP v Pragi, toda tudi tam nenazadnje ni šlo za slabe dosežke. Če smo skozi vso sezono tarnali nad kanuisti, pa so me zdaj v Nottinghamu mladi pozitivno presenetili in predvsem ekipno tekmo odlično odpeljali. Podobna ugotovitev velja tudi za dvojce v mladinski konkurenci, saj so nam tudi predstavniki drugih zvez čestitali in se spraševali, kako da smo tako hitro, v letu ali dveh, prišli do kolajn na največjih tekmovanjih,” je povedal Marušič.


Prvi “violini” te sezone sta bila Kauzer in Kragljeva. Za slednjo je obstajala bojazen glede tekmovanja v prihodnosti, toda kljub vsemu ena najbolj obetavnih kajakašic v svetovnem merilu cilja na Peking 2008. “Sezono lahko ocenim le z najboljšo oceno. Pred začetkom namreč nisem pričakovala prvega mesta na MSP, zdaj pa je v Nottinghamu prišlo še to tretje mesto, ki je potrdilo očitno dobro pripravljenost,” je dejala Kragljeva in dodala: Rezultati so vsekakor spodbuda za naprej. V prihodnji sezoni se bom skušala prebiti v člansko ekipo, da bom tekmovala tudi na svetovnih pokalih in članskih prvenstvih.