Zadnje priprave pred svetovnim prvenstvom

0
432

Ljubljana 18. julija – Slovenska kajakaška reprezentanca je nekajtedenski premor med tekmovanji posvetila pripravi na vrhunec letošnje sezone – svetovnemu prvenstvu v Pragi, ki bo potekalo med 2. in 6. avgustom.


Ekipa je pod vodstvom glavnega trenerja Fedje Marušiča na prizorišču svetovnega prvenstva trenirala šest dni in na progi v Troji naredila deset treningov. Slovenci so trenirali v isti skupini kot Nemci, kar jim je omogočalo primerjavo in nekaj skupnih treningov z najboljšimi nemškimi krotilci brzic. V istem času so se v Pragi pripravljali še Nizozemci, Italijani, Avstrijci … Nekaj težav so imeli Angleži, ki so morali zaradi previsokega vodostaja reke Vltave odpovedati kar štiri treninge. Visoka voda je že od spomladi preprečevala trening na celotni progi, tako da je bil to praktično prvi teden, ko se je dalo normalno trenirati. Tik pred prihodom slovenske ekipe pa so s pripravami na Češkem zaključili Francozi.


Po besedah Fedje Marušiča so bile priprave zelo delovne in uspešne. ˝Večina tekmovalcev progo pozna že od prej, pa tudi drugače proga ni toliko specifična , da bi zahtevala posebno pripravo. Vodostaj je bil višji kot ponavadi, zato je bila proga nekoliko krajša, vendar pa bo do svetovnega prvenstva nivo vode sigurno upadel, ˝ je še dodal Marušič.

Na svetovnem prvenstvu bo nastopila številčna slovenska reprezentanca. Kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič ,Dejan Kralj, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek, Marko Mihelič, kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj, Kaja Puhan in dvojec Aljaž Kulovec – Simon Hočevar.


Cilji in pričakovanja so visoka, saj so predvsem kajakaši letošnjo sezono dokazovali, da so v izvrstni formi. Tudi na svetovnem prvenstvu bo največ oči uprtih v njihove nastope, ne gre pa pozabiti tudi na ostale, predvsem kanuiste in dvojec Kulovec – Hočevar, ki je, čeprav veslata skupaj šele eno leto, vedno bližje najboljši deseterici. Možnost nastopa na prvenstvu sta dobili tudi kajakašici Kaja Puhan in Urša Kragelj, aktualna svetovna mladinska prvakinja, čeprav nista izpolnili vseh kriterijev za nastope v svetovnem pokalu in na evropskem prvenstvu.

Prihajajoči vikend bodo slovenski tekmovalci nastopili na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom. V Bratislavi bodo nastopili na tekmovanju Slovak Open z bogatim nagradnim skladom. Zmagovalci kategorij kajakašev, kajakašic in kanuistov bodo prejeli 1000 evrov, zmagovalca v kategoriji kanujev dvosedov pa 1500 evrov, drugouvrščeni bodo prejeli po 500 oz. 750 evrov, tretji pa 250 in 350 evrov. Slovenske barve bodo zastopali Dejan Kralj, Jure Meglič, Peter Kauzer, Simon Artelj, Jošt Zakrajšek, Marko Mihelič, Marko Čivčija, Simon Hočevar- tokrat v kanuju enosedu- in nekaj mladincev.


Nina Jelenc