Zakrajšek deveti na EP v Beogradu, Ostermanova do še enega finala B.

0
569

Jošt Zakrajšek je veslal v finalu A kajakašev na 1000 metrov in na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Beogradu priveslal do devetega mesta. Popoldne sta v kvalifikacijah in polfinalu na 200 metrov veslala Anja Osterman in Simon Blaževič, v parakajakaškem delu prvenstva pa tudi Dejan Fabčič. Ostermanova se je uvrstila v finale B, medtem ko sta Blaževič in Fabčič z nastopi končala v polfinalu.

Jošt Zakrajšek je na evropskem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah dosegel najboljši letošnji izid na 1000-metrski razdalji. V finalu je v cilj priveslal kot deveti. »Praktično lahko rečemo, da je evropsko prvenstvo po konkurenci enako svetovnemu, tukaj namreč manjkata le dva kajakaša, ki nista iz Evrope in sta prav tako v svetovnem vrhu. Uvrstil sem se v finale, tega sem zelo vesel, a konkurenca je močna. To je le evropsko prvenstvo, fantje so vrhunsko pripravljeni, vsak je pokazal svoje, prvi trije so bili tudi na svetovnih pokalih v ospredju, je pa ta uvrstitev dobra popotnica za naprej. Dobro je, da sem videl, da je nekaj še ostalo od zimskih priprav, preden sem zbolel. Videl sem tudi, da sem napredoval od tekme do tekme. Prav tako je dobro, da je svetovno prvenstvo šele konec avgusta in da je do takrat še nekaj časa. Prejšnja leta sem kazal dobro formo na evropskem, pa je ta potem padla, morda bo letos ravno obratno,« je povedal Zakrajšek., ki je lani EP v Plovdivu na tej razdalji zasedel peto mesto.

Naslov prvaka je ubranil Portugalec Fernando Pimenta, za katerega je to sicer tretji zaporedni naslov. Drugi je bil Madžar Balint Kopasz, tretji pa Nemec Max Rendschmidt.

V kvalifikacijah in polfinalu na 200 metrov sta nastopila Anja Osterman in Simon Blaževič. Ostermanovi je tako kot na 500 metrov le eno mesto zmanjkalo do uvrstitve v finale A. Tudi tokrat je bila malenkost boljša Slovakinja Ivana Mladkova.

»Raje bi videla, da bi bilo vse skupaj obratno, torej, da bi najprej rekli, da sem četrta in bi potem bila tretja. Ampak to je 200 metrov, to je šport. Vse tekmovalke so zelo hitre, vse smo zelo izenačene, do finala pa te ločijo le stotinke. Na tem prvenstvu me spremljajo četrta mesta, kar pa pomeni da sem le v finalu B. Vem, da sem sposobna za veliki finale, tako da me finale B sploh ne motivira, ta četrta mesta ne vodijo nikamor,« je dejala Ostermanova.

V cilju dolgo ni vedela, katera je, saj je uradni napovedovalec na podlagi prvih rezultatov Primorko razglasil za tretjo. »Vse je tako blizu skupaj, da je potrebno večkrat preveriti, po neuradnih rezultatih sem bila najprej tretja. Jutri je nov dan, poskusila bom dati vse od sebe. Pot do svetovnega prvenstva je še dolga in imam še veliko prostora za napredek,« je dodala.

Do polfinala na 200 metrov je prišel tudi Blaževič, ki pa je v tej fazi tekmovanja tudi obstal. »Ni se izšlo, a nisem razočaran, saj ne veslam veliko na 200 metrov, pač pa na daljše razdalje. Jutri me tako čaka finale B na 500 metrov, kjer bom dal vse od sebe in se skušal uvrstiti v prvo polovico,” pa je po tekmi dejal Blaževič.

Na tekmovališče se je podal tudi parakajakaš Dejan Fabčič, ki je v polfinalu zasedel šesto mesto. S tem je s svojim nastopom zaključil, saj tokrat B finala ne bodo izvedli. »V bistvu sem zadovoljen z uvrstitvijo, glede na to, kako je šla celotna sezona. V polfinalu sem izčrpal zadnje atome moči, dal vse od sebe, da bi mi uspelo priti v finale A. Malo je zmanjkalo, a tudi 10. mesto je zame dober rezultat. Letos je to evropsko prvenstvo moja glavna tekma, želel sem biti zraven, da vidim, da še zmorem. Konkurenca je šla zelo naprej, veliko je novih tekmovalcev, tako da bo treba trdo delati za kaj več,« je po nastopu povedal Fabčič.

V nedeljo bomo tako spremljali Anjo Osterman v finalih B na 500  in 200 metrov, Blaževiča v finalu B na 500 metrov ter Jošta Zakrajška v 5000-metrski preizkušnji.