Zakrajšek do finala B

0
423

Sprinterji na mirnih vodah so evropsko prvenstvo začeli s kvalifikacijami in polfinali. Izmed treh slovenskih tekmovalcev, ki so nastopili prvi tekmovalni dan, se je najbolje odrezal kajakaš Jošt Zakrajšek, ki se je na 500-metrski razdalji prebil do finala B. Jernej Župančič Regent in Špela Ponomarenko Janić sta obtičala v polfinalu.


Za najboljši slovenski rezultat prvega tekmovalnega dne evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah v Beogradu je poskrbel tekmovalec, ki je med sprinterje prestopil šele v lanski sezoni. Jošt Zakrajšek, ki sicer več pričakuje od tekme na 5000 metrov, je nastopil na neolimpijski 500-metrski razdalji in se prebil v finale B. V prvi kvalifikacijski skupini je za Bolgarom Miroslavom Kirchevjem zaostal za pet sekund, kar ga je uvrstilo na šesto mesto, v polfinalu pa je bil nekoliko počasnejši, a je bilo to vseeno dovolj za sedmi čas polfinalne skupine, ki je še vodil v nadaljevanje tekmovanja. »Glede na letošnjo sezono bi težko pričakoval več, glede na sposobnosti pa bi lahko iztržil več. V nedeljo me čaka tekma na 5000 metrov, ki mi je bolj pisana na kožo. Želja je, da bi se uvrstil med najboljšo deseterico, mogoče še višje. Nekaj težav mi povzroča start, tako da, če mi ta uspe, lahko posežem po lepih mestih. Po medalji ni ravno realno, ampak okoli petega mesta bi bil dober rezultat,« je povedal Zakrajšek.


V prvih kvalifikacijah letošnjega evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah je sicer nastopil Jernej Župančič Regent, ki je v svoji kvalifikacijski skupini  dosegel četrti čas in se zanesljivo uvrstil v popoldanski polfinale. Tam pa ni šlo vse po planu, saj je ciljno linijo prečkal precej za najboljšimi tekmovalci polfinale skupine. Na koncu je bil osmi v svoji skupini in tako ostal brez nastopa v B finalu.  »Sploh mi ni šlo. Prvih sto, dvesto metrov je bilo še kar dobro in sem si rekel, mogoče bo pa uspelo, ampak potem je šlo pa le še navzdol. Po tristo metrih so bili trije čolni že spredaj,« je povedal Jernej Župančič Regent, za katerega je prvenstvo tako že zaključeno.


Edina slovenska predstavnica Špela Ponomarenko Janić je v kvalifikacijah na 500 metrov nastopila nekoliko zadržano in se kot zadnja iz svoje skupine uvrstila v polfinale, kjer je nato zasedla šesto mesto.  »Zjutraj ni bilo dobro. Bila je prva tekma, tako da mi je nekaj preglavic povzročil tudi nov startni signal in se nisem najbolje znašla. V polfinalu je bilo boljše, ampak že na startu nisem ujela pravega ritma, na koncu pa je bilo samo še slabše, ker so me začele boleti roke in me je zanašalo levo in desno,« je svoj nastop ocenila Špela Ponomarenko Janić.


Primorko že v soboto čaka nov nastop. Dopoldne bo namreč nastopila v kvalifikacijah na 200 metrov. »Ko sem prišla na EP, nisem vedela, kaj lahko pričakujem. To je letošnja prva tekma, saj sem bila poškodovana in izgubila en mesec normalnega treninga. Na 200 metrov bom dala vse od sebe in upam, da bo boljše kot danes. Sicer pa je glavna tekma sezone v Szegedu, kjer bodo olimpijske kvalifikacije,« je še dodala Ponomarneko Janićeva. Nastop v kvalifikacijah na 200 metrov čaka tudi novopečenega svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah Nejca Žnidarčiča.