Zakrajšek dvakrat drugi v Avstriji

0
507

Ljubljana, 23. aprila – Pretekli vikend je bil za slovenske kajakaše in kanuiste dejaven, saj so nastopili na dveh močnih mednarodnih tekmah v Avstriji in na Slovaškem ter dosegli dobre rezultate.


V slovaškem Liptovskem Mikulašu, najbolj znanem kajakaškem centru na Slovaškem, kjer so svojo kariero začeli nekateri najboljši tekmovalci, med njimi olimpijska prvaka Elena Kaliska in Michal Martikan, so nastopili Dejan Kralj in nekateri mlajši tekmovalci Kajak kanu kluba Ljubljana. Izmed slovenskih tekmovalcev se je na progi najbolje znašel Dejan Kralj, ki je prvo domačo tekmo v Solkanu izpustil zaradi bolezni. Na progi je naredil nekaj napak, prejel štiri kazenske sekunde in na koncu zasedel deveto mesto. Pred njim so bili uvrščeni le tekmovalci iz Slovaške, Češke in Poljske. Za zmagovalcem Slovakom Tomašom Mrazom je zaostal za nekaj manj kot sedem sekund, drugi je bil njegov rojak Peter Cibak, tretji pa Poljak Grzegorz Polaczyk. Nastopila sta še dva slovenska kajakaša, ki sta v zelo močni konkurenci nabirala izkušnje za julijsko svetovno prvenstvo mladincev v Solkanu in evropsko prvenstvo mladincev in mlajših članov v Nottinghamu- Gregor Brovinsky je tekmo končal na 43. mestu, Luka Slapšak pa na 50. Med kanuisti enosedi je slovenske barve zastopal le Urban Jarc, ki letošnjo sezono zaradi poškodbe sotekmovalca Nejca Višnarja tekmuje v kanuju enosedu. Jarc je s štirimi kazenskimi sekundami zasedel 23. mesto. Zmagal je domačin Michal Martikan, pred rojakom Jurajem Minčikom in Poljakom Grzegorzom Kiljanekom. V konkurenci kanuistov dvosedov sta zmagala dvojčka Peter in Pavol Hochschorner, pred bratoma Škantar in poljskim dvojcem Mordarski- Pochwala. Slovenski dvojec Oven- Jaklič je bil z dvanajstimi kazenskimi sekundami 20. Med kajakašicami je zmago slavila legendarna Čehinja Štepanka Hilgertova, ki je za nekaj manj kot šest sekund ugnala drugouvrščeno Slovakinjo Jano Dukatovo, tretja je bila Elena Kaliska.


V Avstriji, na reki Erlauf, pa je zelo dobro nastopil kanuist Jošt Zakrajšek. Na dveh tekmah je dvakrat osvojil drugo mesto. Obakrat je bil od njega hitrejši domačin Leopold Fuchs. Zakrajškov uspeh sta dopolnila kajakaš Jure Meglič z drugim in petim mestom ter dvojec Janežič- Janežič s prav tako drugim mestom. Med kajakaši je na obeh tekmah suvereno zmagal aktualni evropski prvak Helmut Oblinger, med kanuisti dvosedi pa brata Schmid.
Nove priložnosti za dokazovanje bodo kajakaši in kanuisti imeli že v začetku maja na tekmovanju HIT Slalom Challenge na reki Soči in v Tacnu.    


Nina JelencRezultati:


LIPTOVSKY MIKULAŠ


K- 1 Ž
 
1. Štepanka Hilgertova ČEŠ                      244, 23
2. Jana Dukatova  SVK                              250, 34
3. Elena Kaliska SVK                                 252, 63


C- 1


1. Michal Martikan SVK                              238, 80
2. Juraj Minčik SVK                                    241, 51
3. Grzegorz Kiljanek POL                          244, 70
23. Urban Jarc SLO                 &nbsp