Zakrajšek se je prebudil

0
287

Praga, 04. avgusta (STA) – Drugi dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Pragi so odprli kanuisti in kajakašice. Slovenski tabor je z doseženim lahko zadovoljen, saj so se v nedeljski polfinale uvrstili dve kajakašici in dva kanuista. Enega svojih najboljših nastopov je po dokaj medli sezoni pokazal Jošt Zakrajšek, ki je kvalifikacije končal na desetem mestu, izkušeni Dejan Stevanovič pa je bil 24. Nastop se je povsem ponesrečil Marku Miheliču, ki se je v prvi vožnji prevrnil in končal na 57. mestu. Najhitrejši je bil Francoz Tony Estanguet.


Vodstvo slovenske izbrane vrste na čelu z glavnim trenerjem Fedjo Marušičem so vsekakor zadovoljile kajakašice, saj sta se dve izmed treh uvrstili med najboljših 40 tekmovalk, ki se bodo v nedeljo udarile za nastop v finalu. Najboljša Slovenka je bila Nina Mozetič na 21. mestu, mladinska svetovna prvakinja Urša Kragelj je bila 25., Kaja Puhan pa je izpadla s 43. časom. S progo na reki Vltavi, ki je prvo mednarodno tekmo gostila leta 1982, je najbolje med vsemi opravila Slovakinja Jana Dukatova. Ta je Mozetičevo ugnala za 21,43 sekunde (6 kazenskih sekund), Kragljevo pa za 25,89 sekunde (2). Puhanovi, ki je v prvi vožnji napravila, dva, v drugi pa tri dotike, se je polfinale izmuznil za dobrih devet sekund.


“Zelo sem zadovoljen z današnjim nastopom, posebej z drugo vožnjo. Veslal sem bolje kot na vseh tekmah v tej sezoni, kot kaže, so se izkušnje vendarle obrestovale. Mogoče pa smo tudi formo dobro “tempirali”. Seveda pa bo bolj pomembno, kako bom veslal v nedeljo v polfinalu, pa tudi na jutrišnji ekipni tekmi. Ta je sicer bolj podobna “lotu”, toda vadili smo, proga mi je všeč … Bomo videli,” je dejal Zakrajšek, ki je z enim dotikom zaostal 8,92 sekunde za najhitrejšim.


Kljub slabši uvrstitvi pa optimizem ni zapustil Stevanoviča, ki je na progi Troja tokrat veslal le toliko, da se je prebil med polfinaliste. “Dvakrat se mi je pripetilo, da sem z repom čolna zadel ob zid, v 14. vratcih pa sem prav tako napravil napako. Moram pogledati nastop in videti, kaj sem napravil narobe. Drugače pa sem glede na to, da poznam progo za jutrišnjo in nedeljsko tekmo, bolj poskušal ugotoviti, kje se da kaj pridobiti. Občutki so dobri, postavitev mi ustreza, moram se le še “naspidirati”,” pa pravi 29-letni Stevanovič, ki je ob dveh dotikih zaostal 17,53 sekunde za Estanguetom.


Mihelič je v prvi vožnji napravil veliko napako, ko se je prevrnil in izpustil 19. in 20. vratca ter si ob enem dotiku tako prislužil kar 102 kazenski sekundi. To je bilo seveda preveč za morebitno uvrstitev v načrtovani polfinale, saj je za 40. mestom, ki je še vodilo v nedeljske nastope, zaostal več kot minuto.


Danes bodo prireditelji prvenstva podelili prva kompleta medalj, saj se bosta ob 15.15 začeli moštveni tekmi dvojcev, kjer Slovenija nima svojih predstavnikov, in kajakašev, kjer bodo Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič branili bronasto odličje z lanskega SP v Penrithu. Tam je sicer namesto Megliča veslal letos poškodovani Andrej Nolimal.


Več informacij: http://www.slalomtroja.cz/