Žan Jakše dobil ekshibicijsko preizkušnjo na Ljubljanici.

0
499

Za uvod v evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki se prihodnjo sredo začne v Ljubljani, so se divjevodaši predstavili v centru mesta na tradicionalnem paralelnem slalomu. Za slovensko slavje je med kajakaši poskrbel Žan Jakše, ki je bil v finalu uspešnejši od Španca Joana Crespa. Anže Berčič, Luka Božič, Nina Bizjak in Alja Kozorog so obstali v polfinalu.

Kajakaš tacenskega kluba Žan Jakše je odlično pripravljenost pred prihajajočim evropskim prvenstvom, ki bo njegovo prvo v članski konkurenci, pokazal tudi v centru Ljubljane, kjer je slavil na tradicionalnem paralelnem slalomu. Odločilno prednost v finalnem obračunu si je kasnejši zmagovalec priveslal že v prvo, saj je imel dve sekundi prednosti pred španskim reprezentantom Joanom Crespom. V drugo je bil Španec sicer malenkost hitrejši, a ker je štel seštevek obeh voženj, se je prve zmage v tretjem nastopu na Ljubljanici veselil 21-letni Jakše.

»Nisem pričakoval, da bom lahko tekmoval s tako izkušenimi tekmovalci, a kot kaže sem letos zelo dobro pripravljen. Uspelo mi je priti v finale in jih tudi premagati. Paralelni slalom je nekaj posebnega, sploh hitrost, vozi se zelo na tesno, tudi vzdušje in vse je super,« je po zmagi povedal Jakše.

V finalu kanuistov je bil najboljši olimpijski prvak Francoz Denis Gargaud Chanut, ki je ugnal Rusa Nikolaja Škliaruka. V polfinalu je Gargaud Chanut izločil Anžeta Berčiča, Rus pa Luko Božiča.

Tretje do četrto mesto sta si delili tudi slovenski kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog. Prva se je v polfinalu pomerila s Francozinjo Cecile Tixier, druga pa z Rusinjo Alsu Minazovo. V finalu se je zmage s skoraj dvema sekundama in pol naskoka veselila Francozinja.

Med kajakašicami si je zmago priveslala Lucie Baudu, ki je bila od rojakinje Camille Prigent hitrejša za kar štiri sekunde. Slovenske barve v konkurenci kajakašic sta zastopali Eva Terčelj in Ajda Novak. Obe sta obstali v četrtfinalu, in sicer proti kasnejšima finalistkama.