Zlato ostalo doma, Slovenija brez finalista

0
317

Sydney, 01. oktobra (STA) – Slalomisti na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah v avstralskem Penrithu so danes opravili prve polfinalne in finalne vožnje. Slovenski kanuisti so ostali brez želenega preboja med najboljših deset, saj je bil še najboljši izkušeni Simon Hočevar na 16. mestu. Dejan Stevanovič je bil 19., Jošt Zakrajšek pa 22. Zmagal je domačin Robin Bell pred Francozom Tonyjem Estanguetom in Slovakom Michalom Martikanom. Pri kajakašicah, kjer Slovenci nismo imeli svoje predstavnice, je zmagala Slovakinja Elena Kaliska.
 
Avstralija slavi svojega najboljšega kanuista na divjih vodah Bella, ki si je na domači olimpijski progi priveslal zlato odličje. Z izvrstno drugo vožnjo je prehitel tudi takšna mojstra, kot sta dvakratni olimpijski prvak Estanguet in svetovni prvak iz Augsburga Martikan, in s tem dosegel svoj največji uspeh kariere. Pred tem se je na največjih tekmovanjih lahko pohvalil “le” s srebrom s SP v Seu d”Urgellu leta 1999.


V polfinalu je tudi Slovenija imela svoje predstavnike. Najbližje želeni uvrstitvi med deset finalistov je bil Hočevar. Manjša nezbranost v spodnjem delu proge, ko se je kar dvakrat dotaknil vratc, je pokopala vse možnosti. Med finalisti bi bil že z enim dotikom manj. Po tekmi je dejal: “Žal sta se mi pripetili ti dve napaki, ki sta me stali boljše uvrstitve. Drugače pa sem zadovoljen, saj mi je čoln vnovič stekel tako, kot sem si želel. Brez napak pa bi sploh bil zelo visoko. Vsi skupaj smo dokazali, da smo lahko hitri in v ponedeljek bomo to tudi dokazali.”


Pred tekmo so v slovenskem taboru največ pričakovali od Stevanoviča, ki je na treningih in v kvalifikacijah deloval najbolj suvereno med reprezentančnimi kolegi. A to ni bil njegov dan. Na koncu je pristal na 19. mestu in dejal: “Kaj morem, to ni bila tista najboljša dnevna forma. Seveda je škoda, toda s tem ni konec sveta. Sam zelo uživam v tem športu in verjamem, da me še čakajo dobri rezultati.” Zelo soliden nastop na prvem članskem svetovnem prvenstvu je uspel tudi mlademu Joštu Zakrajšku, ki je tekmo končal kot 22.


Pri kajakašicah je prvo mesto osvojila vodilna po prvi vožnji in olimpijska prvakinja iz Aten, Slovakinja Elena Kaliska pred Nemko Mandy Planert, ki je ponovila uspeh iz Bourg Saint-Mauricea leta 2002, in Francozinjo Peggy Dickens, ki se je veselila prve kolajne z največjih tekmovanj.


V nedeljo slovenska vrsta pričakuje tudi kakšno uvrstitev med finaliste. V polfinalni vožnji bosta nastopila Dejan Kralj z osmim časom kvalifikacij ter evropski podprvak Peter Kauzer, ki je v kvalifikacijah imel nekaj težav, a je vendarle napredoval kot 30. “Seveda si vsi želimo, da bi kateremu od naših uspelo priti v finale. Potrebna bo maksimalna koncentracija ter napadalna vožnja,” je po današnji tekmi kanuistov dejal direktor reprezentance Andrej Jelenc.


– Izidi:
– moški:
– C-1 :
 1. Robin Bell (Avs)                           209,26  (0)
 2. Tony Estanguet (Fra)             +  0,21  (4)
 3. Michal Martikan (Slk)                  1,38  (2)
 4. Jan Benzien (Nem)                     4,86  (2)
 5. Stefan Pfannmoeller (Nem)        5,24  (2)
 6. Juraj Mincik (Slk)                         5,73  (0)
 7. Kynan Maley (Avs)                      6,58  (0)
 8. Jan Masek (Češ)       &nbsp