Zmaga Megliča, drugo mesto Stevanoviča

0
372

Tacen, 08. julija (STA) – Slovenski kajakaš Jure Meglič si je na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Tacnu priveslal prvo zmago v karieri, kanuist Dejan Stevanovič pa je osvojil drugo mesto. V finalu so nastopili še štirje slovenski čolni, Peter Kauzer je v kajaku osvojil sedmo mesto, Dejan Kralj je bil deseti, kanuistična dvojca Simon Hočevar/Aljaž Kulovec in Nejc Višnar/Urban Jarc pa sta finale končala na šestem oziroma desetem mestu.


S polfinalom so najbolje opravili kajakaši, saj so se vsi trije uvrstili v finale. Kauzer je po prvi vožnji vodil, Kralj je bil peti, Meglič pa sedmi. Najmlajši iz zlate slovenske trojke, ki je na EP tretjič zapored osvojila moštveni naslov prvakov, Jure Meglič, je odlično napadel, a vse do zadnjega ni verjel, da se bo prvič v karieri povzpel na stopničke za zmagovalce in celo zmagal: “To je res idealen razplet zame. Žal mi je Petra, ki je na koncu izgubil zmago. Vso zimo trdo garaš za takšne rezultate. Vožnja je bila res lepa, a nisem verjel, da bom zmagal. Presrečen sem.”
 
Najprej je celo kazalo na dvojno slovensko zmago, saj je Kauzer v cilj prišel kot prvi, a so šele nato sodniki zabeležili, da je zgrešil sedma protitočna vratca in s pribitkom 50 kazenskih sekund padel na sedmo mesto (+45,89; 50). Dejan Kralj je naredil podobno napako kot Kauzer, zgrešil je predzadnja protitočna vratca in tekmo končal na desetem mestu (+57,73; 56).


Sanjsko se je kajakaški vikend v Tacnu razpletel tudi za kanuista Dejana Stevanoviča, ki se je po slabših nastopih na EP na Slovaškem in svetovnem pokalu na Češkem tokrat prvič v sezoni uvrstil v finale, na koncu pa z odlično drugo vožnjo osvojil drugo mesto: “To je res velik obliž na vse dosedanje rane. Vseskozi sem se dobro počutil, a očitno sem imel nekje problem, ki upam, da sem ga zdaj rešil. Vem, kje sem izgubil zmago, zato sem jezen, saj sem vedel, da te kombinacije vrat ne bi smel tako izpeljati. A kar je, je. Vesel sem, da mi je uspelo pred domačim občinstvom.”


Več smole sta imela preostala slovenska polfinalista v kategoriji C-1, Jošt Zakrajšek je zgrešil vratca in končal na 36. mestu, Marku Miheliču pa se je zlomilo veslo in ostal je brez uvrstitve. Zmagal je Slovak Michal Martikan (197,20; 4), na tretje mesto pa se je za Stevanovičem (+1,38; 0) uvrstil Nemec Nico Bettge (+1,38; 2).


Slovenija je imela prvič v zgodovini svetovnega pokala finaliste v konkurenci dvojcev. Simon Hočevar in Aljaž Kulovec sta osvojila šesto mesto (+14,96; 6), drugouvrščena po prvi vožnji Nejc Višnar in Urban Jarc pa sta s težavami v drugi vožnji končala kot deseta (+175,59; 154). “Zadovoljen sem z uvrstitvijo, ki je dobra spodbuda za naslednje tekme. Končno nam je uspel preboj v finale. Razočaran pa sem nad napakami, nekaj sva jih naredila že v polfinalu, pa tudi v finalu nama čoln ni najbolje stekel. Slovaka sta razred zase, a nista nepremagljiva,” je dejal Kulovec, ki že za naslednjo tekmo napoveduje vnovično uvrstitev med najboljše. “V prvi vožnji nama je res steklo. Kljub dobremu prvemu nastopu nisva čutila nobenega pritiska. Sem zelo zadovoljen, ta uvrstitev je potrditev, da sva z dobro vožnjo zelo blizu najboljšim,” pa je kljub slabšemu dobremu nastopu zadovoljen dejal Višnar. Zmago sta slavila Peter in Pavol Hochschorner (4), ki sta za 1,71 sekunde prehitela Britanca Timothyja Baillieja in Etienna Stotta (2), tretja pa sta bila Nemca Felix Michel in Sebastian Piersig (+11,13; 2).


Med kajakašicami je prvo mesto osvojila Nemka Mandy Planert (199,56; 2), druga je bila Slovakinja Jana Dukatova (+1,32; 4), tretja pa Čehinja Stepanka Hilgertova (+9,01; 2). Urša Kragelj je tekmo končala na 11. mestu, Eva Terčelj