Znana reprezentanca v slalomu na divjih vodah

0
543

Tacen, 03. junija (STA) – Nedeljska, zadnja izbirna tekma v Tacnu je dala še zadnje odgovore o tem, kdo bo Slovenijo zastopal na tekmah svetovnega pokala in evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Pri kajakaših, ki so v zadnjih letih poskrbeli za večino slovenskih uspehov tako v domačem kot tudi mednarodnem merilu, so si mesto v reprezentanci priveslali Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, “prva rezerva” pa je Gregor Laznik, ki je prav tako izpolnil normo.


Med dvojci sta vlogo favorita upravičila Simon Hočevar in Aljaž Kulovec, v izbrani vrsti pa sta se jima pridružila še Nejc Višnar in Urban Jarc. Pri kajakašicah se je na izbirnih tekmah najbolj izkazala Nina Mozetič, pri kanuistih pa so si vstop v reprezentanco pričakovano priveslali Jošt Zakrajšek, Dejan Stevanovič in Marko Mihelič. O morebitnih dopolnitvah reprezentančne vrste bo svet Kajakaške zveze Slovenije odločil v prihodnjih dneh.


Tako kot v soboto so se tudi danes na Savo najprej podali kajakaši in dvojci. Kauzer je kljub dotikoma tako v prvi kot drugi vožnji v močni mednarodni konkurenci – skupno je bilo kar 220 tekmovalcev iz 15 držav – za dobro sekundo ugnal najbližjega zasledovalca Kralja, s tretjim mestom pa se je izkazal Laznik. Meglič je tako kot včeraj pristal na četrtem mestu. Na petem mestu je tekmovanje končal prvi tujec Italijan Matheo Pontarollo.


Med dvojci sta Hočevar in Kulovec po včerajšnjem drugem mestu tokrat ugnala vso konkurenco, skoraj devet sekund sta zaostala najbližja zasledovalca Slovaka Milan Kuban in Marian Olejnik, mesto bolje kot v soboto pa sta končala tudi tretjeuvrščena Višnar in Jarc.


V popoldanskih urah so na svoj račun prišli kanuisti in kajakašice. Pri slednjih je vlogo favoritinje tako kot že včeraj potrdila svetovna prvakinja Slovakinja Jana Dukatova, drugo mesto s sobotne tekme je ubranila Nemka Claudia Baer, tretja pa je bila Švicarka Nagwa El Desouki. Najboljša Slovenka je bila Urša Kragelj na šestem mestu, Mozetičeva pa je bila mesto za njo.


Med kanuisti presenečenja ni dopustil dobitnik bronaste kolajne z olimpijskih iger v Atenah, Nemec Stefan Pfannmoeller, ki je za slabe tri sekunde prehitel najboljšega Slovenca Stevanoviča. Tudi naslednji dve mesti sta si priveslala slovenska tekmovalca – Zakrajšek in Hočevar. Mihelič je bil osmi.


Druga tacenska tekma je ob sobotni štela tudi za pokal Slovenije, ki se je končal z velikim finalom najboljših desetih v vsaki disciplini. Tako je tekmo kajakašev dobil Italijan Luca Costa pred Kauzerjem in Kraljem in si za zmago prislužil 400 evrov denarne nagrade. Slovenca sta v žep pospravila 200 oziroma 100 evrov. Enake nagrade so bili deležni tudi najboljši kanuisti in kajakašice. V C-1 je slavil Zakrajšek pred Avstralcem Robinom Bellom in Stevanovičem, pri ženskah pa je pričakovano največji delež pobrala Dukatova, druga je bila Slovakinja Dana Benušova, tretja pa Nemka Katja Frauenrath. Mozetičeva je bila peta, Kragljeva pa šesta.


Med dvojci sta največ znanja v velikem finalu pokazala Slovaka Jan Sacha in Jakub Luley in si razdelila 600 evrov, Kulovec in Hočevar sta za drugo mesto dobila 300, Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik pa za tretje 150 evrov.


Zdaj je pred slalomisti že prvi vrhunec sezone, saj se bodo med 14. in 17. junijem v Liptovskem Mikulašu borili za odličja na evropskem prvenstvu. Prva tekma svetovnega pokala bo v Pragi (29. junij do 1. julij), druga v Tacnu (6. do 8. julij), zadnja pa v Augsburgu (13. do 15. julij). Sezono bodo sklenili s svetovnim prvenstvom v brazilskem Foz do Iguassuju (19. do 23. september).


Fotografije izbirne tekme:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=157&u=celo

Fo