Zupan bronast v Krakovu

0
496

Krakov, 05. avgusta (STA) – Zadnji dan evropskega prvenstva mladincev in mlajših članov v slalomu na divjih vodah v Krakovu so za največ veselja v slovenski vrsti spet poskrbeli mladi kanuisti. Predvsem Jernej Zupan, ki je slovensko bero odličij oplemenitil z novo bronasto kolajno. Njegov uspeh je s petim mestom dopolnil Jure Lenarčič, Blažu Cofu pa se s 17. mestom ni uspelo prebiti v finale mladinske tekme. Zmagal je Nemec Sideris Tasiadis pred Britancem Gregom Pittom (+0,78). Zupan je na tretjem mestu zaostal 6,21 sekunde.


Šele 16-letni Zupan, 17 let bo dopolnil 5. oktobra, je z največjim uspehom v karieri tako osvojil tretje slovensko odličje na Poljskem. Že v soboto so se kanuisti Lenarčič, Zupan in Cof okitili s srebrom v mladinski konkurenci, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nika Mozetič pa so si priveslale bron v konkurenci mlajših članic.


Sicer pa sta se danes zelo dobro odrezala tudi Sašo Taljat in Luka Božič v mladinskem C-2, saj sta kolajno na četrtem mestu zgrešila za pičlih 22 stotink sekunde. Usodnih je bilo šest kazenskih sekund (v finalu dve), brez katerih bi bila lahko celo na vrhu. Dve mesti slabše sta se uvrstila Nejc Višnar in Urban Jarc med mlajšimi člani, kolajna jima je ušla za slabih pet sekund.


Pri mladinkah si je finale – progo v polfinalu in finalu je postavil slovenski trener Aleš Vrabič – priveslala Terčeljeva, ki je na koncu s kar velikim zaostankom za najboljšimi (približno 20 sekund) pristala na devetem mestu. Nina Slapšak je tekmovanje sklenila na 26. mestu.


Popolnoma so odpovedali kajakaši, tako v mladinski kot tudi v kategoriji mlajših članov, pa čeprav se je vnovič izkazalo, da je prav v moškem K-1 konkurenca daleč najmočnejša. Janez Kastelic, Anej Berlot in Martin Albreht so mladinsko tekmo končali na 18., 23. in 28. mestu, Jure Meglič, sicer eden glavnih upov za novo slovensko odličje, je bil v kategoriji do 23 let 14., Janoš Peterlin 15., Simon Artelj pa 28.


Prav tako se v finale ni uspelo prebiti niti enemu izmed treh slovenskih kanuistov med mlajšimi člani. Benjamin Savšek je na 11. mestu finale zgrešil za 86 stotink sekunde, Aljaž Kulovec je bil 12., Marko Mihelič pa 19. Brez finala je ostala tudi lanska mladinska svetovna prvakinja Urša Kragelj, ki je v starejši konkurenci tokrat osvojila 13. mesto.


Kljub vsemu so slovenski upi poskrbeli za lepo popotnico za prihodnje EP, ki ga bo leta 2008 gostil Solkan, hkrati pa skorajda ponovili (vsaj po številu kolajn) lansko EP. Takrat je bil Peter Kauzer med mlajšimi člani zlat v K-1, Jošt Zakrajšek, Benjamin Savšek in Marko Čivčija pa so bili srebrni v 3xC-1. V mladinski konkurenci so dvojci Luka Božič/Sašo Taljat, Luka Slapšak/Blaž Oven in Jure/Anže Janežič osvojili naslov ekipnih prvakov, Urša Kragelj pa je bila bronasta v ženskem K-1.


V Krakovu, ki bo maja prihodnje leto gostil člansko EP, je sicer v mladinski konkurenci nastopilo 173 tekmovalk in tekmovalcev iz 23 držav, med mlajšimi člani pa se je na jugu Poljske za čim višje uvrstitve potegovalo 162 slalomistk in slalomistov iz 25 držav.


Rezultati:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-10default.asp?s=4&p=45

Fotogalerija:
https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/showm-8default.asp?s=7&p=71&id=163&u=celo