Župančič Regent deveti v Franciji

0
421

Metz, 01. junija (STA) – Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je na tretji tekmi svetovnega pokala v Gerardmerju na severovzhodu Francije osvojil deveto mesto v svoji paradni disciplini na 1000 metrov. S tem je 27-letni Koprčan, ki mu je aprila bolezen pobrala tri tedne treninga, za dve mesti izboljšal dosežek iz Szegeda. Tea Kralj je v ženski konkurenci na isti razdalji tekmovanje končala s petim mestom v svoji polfinalni skupini.


“Župa” je tako v kvalifikacijski kot tudi v polfinalni skupini zasedel tretji mesti. V finalu je na progi številka ena ves čas veslal na repu skupine, po treh četrtinah pa je pridobil mesto. Toda v zadnjem delu mu je malce zmanjkalo moči, tako da ga je Šved Anders Gustafsson na koncu prehitel za dobre pol sekunde. Spet je zmagal Kanadčan Adam van Koeverden pred Novozelandcem Benom Fouhyjem in Norvežanom Eirikom Verasom Larsenom.


“Osebno sem zadovoljen z nastopom, saj sem se že prebil v finale A. Še posebej dobro mi je šlo v kvalifikacijah in v polfinalu, ko sem bil tudi po času zelo blizu najboljšim. Toda v finalu vsega tega nisem znal izkoristiti, tako da pač nisem bil v igri za višja mesta. Kljub vsemu pa sem zadovoljen, da gre vse skupaj na bolje, in ta uvrstitev v finale je pravi dokaz za to. Seveda si želim najboljše forme avgusta na svetovnem prvenstvu, ko bom moral biti med najboljšimi, in že takrat dobiti vozovnico za olimpijske igre,” je za STA dejal Župančič Regent.


Kraljeva je v sicer dokaj okrnjeni konkurenci nastopila po pričakovanjih. Po zadržanem nastopu v kvalifikacijah, v polfinale se je prebilo vseh šest tekmovalk, tako da se ni bilo treba preveč naprezati, je v polfinalu osvojila peto mesto v skupini, priborila si ga je prav v zadnji četrtini proge.


Osemnajstletna Kraljeva bo tako kot Župančič Regent nastopila tudi v sobotnih kvalifikacijah na 500 metrov. Mlada slovenska kajakašica (tekmovala bo tudi v nedeljo na 200 m) je že na prvi tekmi v Zagrebu na tej razdalji izpolnila normo za nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu. Regent, ki na prvi preizkušnji svetovnega pokala ni tekmoval, je v Szegedu 500-metrsko tekmo končal šele na 25. mestu.


Pred najboljšimi evropskimi tekmovalci je zdaj evropsko prvenstvo v španski Pontevedri (27. junij – 1. julij), vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo v nemškem Duisburgu (8. – 12. avgust), kjer se bodo že delile vstopnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.