Župančič Regent in Ponomarenkova napovedujeta finale

0
558

Ljubljana, 15. avgusta (STA) – Madžarski Szeged bo od četrtka do nedelje prizorišče 35. svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah. Med več kot 800 tekmovalci in tekmovalkami iz 82 držav bo tudi pet Slovencev. Najvišje cilje imata kajakaš Jernej Župančič Regent in kajakašica Špela Ponomarenko, ki računata na preboj v finale. Ob njiju bodo slovenske barve branili še kajakašica Szilvia Kollo ter Jure Urbanc in Jernej Korenjak v kajakaškem dvojcu.


Župančič Regent in Kollova bosta na progi Maty-er, ki leži nekaj kilometrov zunaj četrtega največjega madžarskega mesta, nastopila le na 1000 metrov, Ponomarenkova bo finalna nastopa skušala doseči tako na 200 kot na 500 m, Urbanc in Korenjak pa načrtujeta nastopa na vseh treh dolžinah (200, 500 in 1000 m).


Tekmovanje na jugovzhodu Madžarske se bo sicer začelo v četrtek s kvalifikacijskimi vožnjami na 1000 (dopoldne) in 500 m (popoldne). Drugi dan prvenstva se bodo tekmovalci in tekmovalke merili v polfinalnih vožnjah na obeh omenjenih razdaljah, sobotno dopoldne je namenjeno kvalifikacijam in polfinalom na 200 m, popoldne pa se bodo mirnovodaši za odličja “udarili” na tisočmetrski progi. Zadnji dan bodo v dopoldanskem delu tekmovanja najprej padle odločitve na 500 m, prvenstvo pa se bo končalo s finalnimi preizkušnjami na 200 m.


Župančič Regent ima v K-1 na 1000 m na SP doslej 14. (2003) in 11. mesto (2005), toda letošnji rezultati, predvsem dve četrti mesti s svetovnega pokala v Poznanu in Duisburgu, 26-letnega Koprčana navdajajo z optimizmom pred najpomembnejšim nastopom sezone. Finale je napovedal že po evropskem prvenstvu v Račicah in dodal, da ga dolg premor med obema tekmovanjema ni motil. Čas je izkoristil za trening z ustreznimi “sparing” partnerji na Madžarskem. Takšen način vadbe je izbral že pred začetkom sezone in vse skupaj se mu je obrestovalo z odmevnimi rezultati. Tudi zato že komaj čaka na začetek SP.


Ponomarenkova je doslej na SP najvišje prišla do 11. mesta. To ji je uspelo lani na 500 m, kjer pa ima letos bistveno višje cilje, saj je sezono podredila prav SP v Szegedu. “Trening mi je dobro uspel. Pripravljala sem se tako kot pred evropskim prvenstvom, torej z madžarsko ekipo v Szolnoku, a menim, da je moja forma še boljša kot pred EP. Vsaj glede na rezultate na treningih in razlike do najboljših. Cilj je finale tako na 200 kot na 500 m. Če ne bom v vsaj enem finalu, nikakor ne bom zadovoljna. Je pa res, da je proga v Szegedu zelo vetrovna, vsaj takšne izkušnje imam iz preteklosti,” pravi 24-letna Koprčanka.


Od preostalih treh slovenskih predstavnikov ni pričakovati visokih uvrstitev, med drugim so vsi trije na nek način debitanti na SP. Kollova je doslej na SP namreč nastopila le v K-2, Urbanc in Korenjak pa sploh še nista okusila članske konkurence na tovrstnih tekmovanjih.


Več informacij: http://kajakkenusport.origo.hu/en/index.html