Župančič Regent in Ponomarenkova po stopinjah slalomistov?

0
429

Ljubljana, 26. junija (STA) – Potem ko se je komaj končalo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu, se bodo za kolajne stare celine od četrtka dalje merili še kajakaši in kanuisti na mirnih vodah. Slovenski slalomisti so se iz Slovaške vrnili z dvema kolajnama, prav lahko pa se z vsaj eno žlahtno kovino okrog vratu vrne tudi slovenska mirnovodaška delegacija. V španski Pontevedri bodo Slovenijo zastopali kajakaša Jernej Korenjak, sicer debitant na velikih tekmovanjih, in Jernej Župančič Regent ter kajakašica Špela Ponomarenko.


Vsekakor bosta glavni slovenski orožji Župančič Regent in Ponomarenkova. Prvi je sicer imel letos kar nekaj težav zaradi bolezni, ki mu je aprila odvzela dobršen del treninga, toda sam pravi, da so ga zadnji tedni treninga na Madžarskem vrnili na pravo delovno temperaturo. Lani je na EP v Račicah svojo paradno disciplino – 1000 m – končal na šestem mestu, letos pa si želi še kakšno mesto višje.


“Bolezen ne sme več biti izgovor. Počutim se dobro, na Madžarskem, kjer so mi v zadnjem delu družbo delali Avstralci, Južnoafričani in Američani, je trening uspel po načrtih, tako da računam, da bom izboljšal lanski izid. Seveda si želim kolajno, toda napovedati si je ne upam. Vsekakor pa moram biti že v Španiji med najboljšimi, če želim kaj doseči na svetovnem prvenstvu, ki je pač glavni cilj. Ne sme se mi pripetiti, da bi se komaj uvrstil v finale. Moram biti bolj zanesljiv in zelo blizu najboljšim. Želje po visoki uvrstitvi so, videli pa bomo, kako se bo dejansko izšlo,” je za STA cilje orisal 27-letni Koprčan, ki je zadnji dve prvenstvi Evrope končal na šestem mestu.


Če je imel “Župa” v tej sezoni kar nekaj težav, pa je bilo popolnoma drugače pri Ponomarenkovi. Odlično pripravljenost je ne nazadnje dokazala na tekmah svetovnega pokala v Zagrebu (6. mesto na 500 m in 2. na 200 m) in Szegedu (2. mesto na 200 m). Tudi zaradi tega apetiti pri svetovni podprvakinji na najkrajši razdalji razumljivo niso nič kaj skromni, pa čeprav je tako kot za Župančiča Regenta tudi zanjo glavni cilj avgustovsko svetovno prvenstvo v Duisburgu, kjer bodo na 500 in 1000 m že delili vozovnice za olimpijske igre 2008 v Pekingu.


“Pripravljena sem bolje kot na tekmah svetovnega pokala, tudi bolj spočita sem. Toda poudariti moram, da je letos vse podrejeno svetovnemu prvenstvu. Kljub temu pa bom seveda tudi na EP skušala čim bolje odveslati. Lani v Račicah sem bila osma na 500 m in šesta na 200 m, predvsem na najkrajši razdalji pa po mojem lahko bistveno izboljšam lansko uvrstitev. Merim na kolajno, po mojem bo glavna ovira Madžarka Natasa Janics. Tudi na 500 m se nadejam visoke uvrstitve, toda letos ni tako kot v prejšnjih letih, ko so izstopale dve, tri tekmovalke. Letos je nekako vse odprto. Nazadnje je sicer zmagovala Švedinja Sofia Paldanius, vendar spet ne s tako veliko razliko, da bi izstopala. Tudi sama sem blizu, na treningih so mi že uspeli dobri nastopi, vendar mi manjka stabilnosti. Prav to bom skušala popraviti do SP, upam pa tudi, da bom imela končno tudi nekaj sreče pri žrebu skupin,” je za STA dejala 25-letna Koprčanka.


Še brez izkušenj na tovrstnih tekmovanjih na mirnih vodah pa je tretji član slovenske odprave Jernej Korenjak, ki je v zadnjih tednih uspešno nastopal v svetovnem pokalu v spustu. Prav zaradi pomanjkanja izkušenj njegovi cilji niso tako visoko zastavljeni kot pri Ponomarenkovi in Župančiču Regentu, EP v Pontevedri bo zanj namreč predvsem iskanje pravega mesta med evropsko mirnovodaško elito. V Španiji bo nastopilo 477 tekmovalk in tekmovalcev iz 34 držav.


“Korenjak, ki se bo preizkusil na 500 m, bo pravzaprav prvič nastopil v K-1 na tako velikem tekmovanju. Normo je odveslal, je hitrejši in boljši kot lani, kam pa dejansko sodi, bo pokazalo šele EP. Tam bo tudi dobil pravo sliko, do kam lahko seže v prihodnje,” je za STA pojasnil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. Slovenska odprava se je na severozahod Pirenejskega polotoka iz Benetk odpravila