Župančič Regent in Ponomarenkova zanesljivo v finale

0
532

Pontevedra, 29. junija (STA) – Slovenski kajakaš Jernej Župančič Regent si je na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah v španski Pontevedri priveslal finale v svoji paradni disciplini na 1000 metrov. V drugi polfinalni skupini je zmagal in se tako zanesljivo prebil med najboljšo deveterico, ki se bo v soboto dopoldan borila za kolajne na prvenstvu stare celine. Župančič Regent bo veslal na sedmi progi. Prav tako bo v finalu na 500 m veslala tudi Špela Ponomarenko, ki je v svoji polfinalni skupini zasedla drugo mesto.


Sedemindvajsetletni Koprčan, ki je imel v polfinalu zanesljivo najboljši čas, je zadnji dve prvenstvi Evrope končal na šestem mestu, letos pa cilja še višje. Želja je namreč kolajna. “Danes sem s prikazanim zelo zadovoljen. Veslal sem zelo sproščeno, kar se je na koncu poznalo in obrestovalo. So pa karte pred finalom dodobra premešane, vsaj glede na včerajšnje kvalifikacije in današnji polfinale. Igre je konec, jutri v finalu bom veslal na polno. Vse skupaj bo verjetno zelo zanimivo,” je iz Španije za STA sporočil Župančič Regent.


Ponomarenkova, ki je letos v odlični formi, kar je ne nazadnje dokazala na tekmah svetovnega pokala v Zagrebu (6. mesto na 500 m in 2. na 200 m) in Szegedu (2. mesto na 200 m), je vse bližje glavnemu cilju sezone – preboju med osmerico na svetovnem prvenstvu v Duisburgu (od 8. in 12. avgusta), ki bi ji zagotovil vozovnico za olimpijske igre v Pekingu leta 2008. Petindvajsetletna Koprčanka se je namreč zanesljivo prebila v polfinale 500 tekme (na OI tekmujejo še na 1000 m). Dosegla je drugi čas in je tako na dobri poti, da izboljša osmo mesto z lanskega EP. Finale bo na sporedu v nedeljo ob 11.15, Ponomarenkova pa bo veslala na drugi progi.


“Ponoči nisem skoraj nič spala, saj me je bolelo uho, pa tudi zob … Tako je vse skupaj malo vplivalo na današnji nastop. Kljub vsemu pa z današnjim veslanjem nisem najbolj zadovoljna, saj bi lahko bilo boljše. Toda optimizem me ni zapustil. Nobena tekmovalka ni nepremagljiva in s takšno miselnostjo se bom podala tudi v finale. Res je letos drugače kot v prejšnjih letih, saj nobena tekmovalka ne izstopa. Vse je nekako odprto. Upam le, da ne bo preveč bočnega vetra, ki lahko pomeni kar veliko na sami tekmi. Gotovo pa bom vse dala od sebe in skušala izpolniti cilje, ki sem si jih zadala pred prvenstvom,” je svoj nastop za STA ocenila Ponomarenkova.


Najboljša slovenska tekmovalka na mirnih vodah bo v soboto popoldne nastopila še v kvalifikacijah na 200 m, kjer je aktualna svetovna podprvakinja, na lanskem EP pa je bila šesta. Letos napoveduje boj za odličje.


Že v četrtek je v kvalifikacijah na 500 m izpadel debitant na velikih mirnovodaških tekmovanjih Jernej Korenjak.


Več informacij:
http://pontevedra2007.interfaz.info/