Župančič Regent izenačil Poznan, Ponomarenkova v finalu 200 m

0
558

Raèice, 08. julija (STA) – Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Županèiè Regent je na evropskem prvenstvu v èeških Raèicah osvojil šesto mesto v finalu 1000-metrske tekme in tako izenaèil uvrstitev z lanskega EP v Poznanu. Šestindvajsetletnemu Koprèanu, ki je zaradi ugodnejšega vetra sicer veslal skoraj devet sekund hitreje kot v polfinalu, sta do stopnièk zmanjkali dobri dve sekundi. Zmagal je Britanec Tim Brabants pred Madžarom Zoltanom Benkom in Švedom Markusom Oscarssonom.
 
“Bila je zelo težka tekma, veliko bolj kakovostna kot lani v Poznanu. To dokazuje tudi šele deveto mesto olimpijskega prvaka Norvežana Eirika Verasa Larsena, zato moram biti tudi s šestim mestom zadovoljen. Sam sem dobro veslal, toda ni bilo še popolno. Se je pa forma iz dneva v dan izboljševala, tako da je bilo prav danes najbolje, a, kot sem že rekel, ne še èisto popolno,” je dejal “Župa”, ki se bo na naslednje veliko tekmovanje – svetovno prvenstvo v madžarskem Szegedu (17.-20. avgust) – pripravljal prav pri naših vzhodnih sosedih skupaj z Britanci in Južnoafrièani.
 
“Trening je bil to sezono res dober, zato imam dobro izhodišèe. Do SP je sicer še veliko èasa, toda nimam obèutka, da se bo vse skupaj vleklo. Sicer pa imam veliko željo po dokazovanju in komaj èakam na to tekmovanje. Vadil bom na Madžarskem in to predvsem zaradi skupine, dobrih “sparing partnerjev”, kar mi je pomagalo že pred zaèetkom sezone v Portu. Nenazadnje se je uèinek teh treningov videl v svetovnem pokalu,” je dodal Županèiè Regent, ki se letos lahko pohvali z dvema èetrtima mestoma iz svetovnega pokala v Poznanu in Duisburgu.
 
Popoldan sta v kvalifikacijah na 200 m nastopila še Špela Ponomarenko in Jure Urbanc. Bolje je svoje delo opravila Ponomarenkova, ki se je z drugim mestom v svoji kvalifikacijski skupini uvrstila neposredno v nedeljski finale, ki bo ob 14.05. Štiri ure prej bo 24-letna Koprèanka veslala tudi v finalu 500-metrske preizkušnje. Šele 18-letni Urbanc pa je tako kot na 500 m tekmovanje konèal že v kvalifikacijah. Tokrat je v osmi skupini zasedel zadnje, osmo mesto, od polfinala pa ga je loèila slaba sekunda in pol.


Izidi, moški, K-1 (1000 m):
1. Tim Brabants (VBr)                       3:28,586
2. Zoltan Benko (Mad)                     +   1,576
3. Markus Oscarsson (Šve)                   1,952
4. Stjepan Janiè (Hrv)                           2,264
5. Roei Yellin (Izr)                                 3,276
6. Jernej Županèiè Regent (Slo)            4,236
7. Kim Wraae (Dan)                              4,972
8. Ekaitz Saies Sistiaga (Špa)               5,384
9. Eirik Veras Larsen (Nor)                  28,972


Veè informacij:
http://www.kanoe.cz/rychlost/regattas/06_euro/index.php