Župančič Regent na koncu 11., Ponomarenkova v finalu A

0
320

Szeged, 19. avgusta (STA) – Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je 35. svetovno prvenstvo v Szegedu končal z drugim mestom v finalu B in skupno 11. časom v svoji paradni, 1000-metrski preizkušnji. Sprva so prireditelji sicer objavili, da je bil 26-letni Koprčan 12., kasneje pa so ga postavili na 11. mesto. S tem je Župančič Regent izenačil svoj doslej najboljši posamični dosežek na SP, kljub temu pa zaostal za lastnim ciljem – uvrstitvijo v finale A. V zelo tesnem finalu je zmagal Šved Markus Oscarsson pred Britancem Timom Brabantsom in Novozelandcem Benom Fouhyjem.


“Danes pravzaprav ni bilo pomembno, ali sem deseti ali enajsti. Dejstvo je, da bi na kateri drugi progi lahko malce bolje veslal. Odločilni nastop je bil včeraj, ko je šlo za vstop v finale. Na 800 metrih sem bil še drugi, v zadnjih 200 metrih pa ne vem, kaj se je zgodilo. Nekaj sem pač napravil narobe, smo pa vsi imeli enake pogoje, tako da vreme ni vplivalo na rezultat. Sam sem vsekakor slabo odveslal, čeprav tega po zelo dobri četrtkovem nastopu nisem pričakoval,” je po zadnjem letošnjem nastopu na progi Maty-er dejal Župančič Regent, ki je nad rezultatom malce razočaran. Več uspeha obljublja za naslednjo sezono, pripravljal se bo najverjetneje podobno kot letos (veliko v tujini), saj bodo mirnovodaši na SP 2007 v Duisburgu (8. do 12. avgusta) tekmovali že za olimpijske vozovnice.


Že dopoldne pa je za več veselja v slovenskem taboru poskrbela kajakašica Špela Ponomarenko, ki si je na najkrajši, 200-metrski progi le priveslala tako želeni nastop v finalu A, s čimer je tudi izpolnila svoj zastavljeni cilj pred prvenstvom. Štiriindvajsetletna Koprčanka je v kvalifikacijah imela celo drugi čas, polfinale pa je končala z zmago v svoji skupini in s skupno petim časom. V nedeljo Ponomarenkovo tako čaka dvojni spored. Dopoldne bo nastopila v finalu B tekme na 500 m, popoldne pa še v že omenjenem finalu A na 200 m.


Na 200 m sta danes nastopila tudi Jure Urbanc in Jernej Korenjak v kajakaških dvojcih. Kvalifikacije sta prestala in se prebila v polfinale, kjer pa sta s sedmim mestom v svoji skupini tudi obstala. Zadnji slovenski nastop dneva je bil nastop Szilvie Kollo v finalu B 1000-metrske preizkušnje kajakašic. Kollova je že z uvrstitvijo med najboljšo osemnajsterico presegla pričakovanja, tekmovanje pa je, potem ko so ji v zadnjih 200 metrih povsem pošle moči, končala na skupno 15. mestu.


Izidi:

– K-1, moški (1000 m):

 1. Markus Oscarsson Markus (Šve)            3:39,359
 2. Tim Brabants (VBr)                                 +   0,060
 3. Ben Fouhy (NZl)                                          0,084
 4. Adam van Koeverden (Kan)                        0,810
 5. Ken Wallace (Avs)                                       1,884
 6. Eirik Veraas Larsen (Nor)                            2,820
 7. Emanuel Silva (Por)                                     4,188
 8. Shaun Rubenstein (JAR)   &nbs