Župančič Regent v finalu

0
566

Duisburg, 09. avgusta (STA) – Svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na mirnih vodah se je za slovensko vrsto začelo po pričakovanjih. Jernej Župančič Regent se je v svoji paradni disciplini na 1000 metrov z drugim časom v svoji polfinalni skupini uvrstil v veliki finale, ki bo na sporedu v soboto popoldne. Na najdaljši razdalji je v kvalifikacijah nastopila tudi mlada Tea Kralj in z osmim mestom v svoji skupini že končala nastope na zahodu Nemčije.


Sedemindvajsetletni Koprčan je imel skupno šesti čas polfinala, kar mu daje dodatno upanje za izpolnitev glavnega cilja. To je uvrstitev med najboljših osem, s čimer bi si že v Duisburgu priveslal vozovnico za olimpijske igre leta 2008, ki jih bo gostil Peking. Se pa najboljši slovenski mirnovodaš zadnjih let že lahko veseli najboljše uvrstitve na dosedanjih SP, doslej je namreč namreč zbral dve 11. in 14. mesto, zdaj pa ima zagotovljeno najmanj deveto mesto.


“Gotovo lahko še bolje odveslam, kljub vsemu pa sem zadovoljen. Moram popraviti le start, saj sem danes slabo začel in že pri prvi boji zaostal za pol čolna. Upam, da mi bo v soboto uspelo to še izboljšati, saj sem gotovo lahko še boljši, toda prav tako so lahko tudi tekmeci še hitrejši kot danes. Videli bomo, kako se bo izteklo, verjamem pa v najboljše,” je po polfinalu za STA povedal Župančič Regent, ki bo tudi ob morebitnem neuspehu imel še nekaj možnosti za preboj na OI 2008. Ena izmed njih je EP 2008 v Milanu, kjer bosta mesti na olimpijskih igrah dobila še dva Evropejca, druga – precej bolj tvegana – pa je ta, da katera izmed držav ne izkoristi vseh mest in jih nato popolni Mednarodna kajakaška zveza (ICF).


V petek bo prvič nastopila tudi Špela Ponomarenko, ki jo čakajo kvalifikacije na 500 m. V tej disciplini si – tako kot Župančič Regent na 1000 m – želi prebiti v najboljšo osmerico in si prav tako zagotoviti pot v Peking. Ob tem bo petindvajsetletna Koprčanka branila še naslov svetovne podprvakinje na 200 m.


SP je sicer v Duisburgu po letih 1979, 1987 in 1995 že četrtič, skupno pa sodeluje 750 športnikov in športnic iz 90 držav. Predsednik Mednarodne kajakaške zveze Ullrich Feldhoff je danes pojasnil, da bodo dopinške teste izvajali od polfinala dalje. Skupno jih bodo izvedli 60, dvakrat več kot doslej.


Več informacij:
http://www.kanuwm2007.de/