Župančič Regent začel nastope z 11. mestom

0
223

Szeged, 18. maja (STA) – Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je danes svoj prvi letošnji nastop na tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v madžarskem Szegedu končal na 11. mestu na 1000-metrski preizkušnji. Končne zmage se je veselil eden najboljših kajakašev zadnjih let Kanadčan Adam van Koeverden.


Župančič Regent je zaradi posledic bolezni izpustil prvo preizkušnjo v Zagrebu, danes pa je na progi, ki leži nekaj kilometrov južno od četrtega največjega madžarskega mesta, najprej osvojil drugo mesto v kvalifikacijski skupini, v tretji polfinalni skupini je bil peti, v finalu B pa drugi, kar mu je na koncu prineslo 11. mesto. S tem je ponovil dosežek z lanskega svetovnega prvenstva na istem prizorišču.


Koprčana, ki prav danes praznuje svoj 27. rojstni dan, v soboto približno ob pol devetih zjutraj čaka še nastop v kvalifikacijah na pol krajši progi.


Na 500 m se bo v sobotnih kvalifikacijah v Szegedu prvič preizkusila tudi Špela Ponomarenko, ki je v Zagrebu na tej razdalji osvojila peto mesto. Petindvajsetletna tekmovalka, lani najboljša kajakašica v Sloveniji, pa še več pričakuje od nedeljskega nastopa na 200 m. V hrvaški prestolnici je bila druga, dodaten optimizem pa ji vliva tudi dejstvo, da je lani na istem prizorišču v najkrajši disciplini osvojila kar naslov svetovne podprvakinje.


Naslednja tekma svetovnega pokala bo od 1. do 3. junija v francoskem Gerardmerju, kjer bo ob “Župi” nastopila še Tea Kralj, ki je dobro nastopila že v Zagrebu na 500 m. Vrhunca sezone pa bosta evropsko prvenstvo v španski Pontevedri (27. junij – 1. julij) in svetovno prvenstvo v nemškem Duisburgu (8. – 12. avgust). Še posebej pomembno bo slednje tekmovanje, saj se bodo v Nemčiji že delile vozovnice za olimpijske igre leta 2008, ki jih bo gostil Peking.