Župančič Regent že v Pekingu

0
221

Duisburg, 11. avgusta (STA) – Slovenski kajakaš Jernej Župančič Regent je na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Duisburgu v svoji paradni disciplini na 1000 metrov osvojil končno osmo mesto in si že zagotovil vozovnico za olimpijske igre leta 2008, ki jih bo gostil Peking. Že dopoldne je bila na najkrajši, 200-metrski razdalji uspešna tudi Špela Ponomarenko, ki se je uvrstila v nedeljski finale A.


Sedemindvajsetletni “Župa” je z uvrstitvijo med najboljših osem (pot na OI si je zagotovilo prav prvih osem kajakašev) izpolnil glavni cilj tako svetovnega prvenstva kot tudi sezone, ki je bila podrejena prav temu izidu. Zmage in zlate kolajne se je sicer veselil svetovni podprvak z lanskega SP Britanec Tim Brabants pred Kanadčanom Adamom van Koeverdnom in Norvežanom Eirikom Verasom Larsnom. Odločitev o zmagovalcu je bila tesna, saj je Brabants tri četrtine proge veslal na drugem mestu in šele v finišu strl odpor Kanadčana, sicer nosilca bronastega odličja z OI 2004.


“Iskreno povedano je bila tekma dobra. Naredil sem vse, kar trenutno zmorem in to je na srečo zadostovalo za osmo mesto. Moj osebni cilj je bila sicer uvrstitev med šesterico, toda to je pač realnost. Nikakor pa se ne bi mogel vmešati v boj za odličja, saj sta predvsem Brabants in van Koeverden premočna, ne samo zame, ampak za vso konkurenco,” je za STA dejal kajakaš KKK Žusterna, ki je do osmega mesta prišel v drugi polovici proge (nazadnje je prehitel Španca Emilia Merchana) in tako izboljšal svoj najboljši dosežek z dosedanjih SP, saj je bil doslej “le” dvakrat 11. in enkrat 14.


Župančič Regent je tako zasluženo dobil nagrado v obliki vozovnice na druge zaporedne olimpijske igre (v Atenah 2004 je bil 15.). Kljub številnim uvrstitvam med najboljših deset v zadnjih letih, nekajkrat tudi na stopničke za zmagovalce, se sezona zanj ni preveč dobro začela, saj mu je bolezen odvzela nekaj tednov treninga, kar se je poznalo tudi pri rezultatih v svetovnem pokalu. Toda osnovni cilj sezone je bil ves čas le dober avgustovski nastop na zahodu Nemčije, ki ga je tudi uresničil in si prislužil tudi mirnejše priprave za naslednjo sezono.


“Vsekakor bo mir še kako dobrodošel, saj ne bo pritiska na EP 2008, ki bo v bistvu zadnja možnost za pridobitev mesta na OI. Bo pa seveda že v Milanu treba pokazati visoko raven pripravljenosti in če bo tam vse v redu, potem bo tudi v Pekingu,” je dodal Koprčan, ki je od leta 2003 napravil kar nekaj korakov naprej proti vrhu tega športa. “Takrat je bilo vse v smislu “Upam, da se bo posrečilo …” in podobno, zdaj pa sem vedel, česa sem sposoben, in sem čutil, da mi bo želje uspelo uresničiti,” je zaključil Župančič Regent, ki se je na OI 2004 uvrstil skozi šivankino uho. Potem ko je že kazalo, da zanj ne bo prostora v slovenski odpravi, saj je bil pri olimpijskih mestih s strani Mednarodne kajakaške zveze (ICF) le rezerva, se mu je po odpovedi nekaterih držav le nasmehnila sreča. Tokrat pa si je
nastop na najpomembnejši tekmi sam priveslal že slabo leto pred odprtjem pekinških iger (8. avgust 2008), progo pa bo prvič preizkusil čez dva tedna, ko bo v Pekingu predolimpijska tekma.


Malce v senci je bila tokrat Ponomarenkova, ki iz Szegeda 2006 na “neolimpijskih” 200 m brani naslov svetovne podprvakinje. Slednja je najprej v svoji kvalifikacijski skupini zmagala in imela skupno sedmi čas. V polfinalu je v prvi skupini zasedla tretje mesto (skupno četrti čas), ki je kot zadnje vodilo v finale A, a nevarnosti za morebitno neprijetno presenečenje ni bilo, saj je bila Koprčanka več kot dve sekundi hitrejša od četrtouvrščene Slovakinje Marcele Erbanove.


Kljub novemu uspehu in uvrstitvi v finale A pa pri 25-letni kajakašici ostaja grenak priokus po petkovi 500-metrski preizkušnji, saj ji ni uspelo izpolniti glavnega cilja – uvrstitve med najboljših osem, ki bi ji tako kot Župančiču Regentu prinesla pot na OI 2008. V finalu B se bo namreč v nedeljo borila le za mesta od 10 do 18. Na dosedanjih SP je zbrala dve enajsti mesti. Vseeno pa ji ostaja še nekaj možnost