Župančič tokrat 16.

0
549

Metz, 02. junija (STA) – Drugi dan svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v francoskem Gerardmerju so bile na sporedu preizkušnje na 500 metrov. Slovenijo sta tako kot v soboto na dvakrat daljši razdalji zastopala Jernej Župančič Regent in Tea Kralj. Pričakovano je tekmovanje uspešneje končal Župančič Regent, ki je v finalu B osvojil sedmo, skupno pa 16. mesto. Šele 18-letna Kraljeva, ki se je izkazala na prvi tekmi svetovnega pokala v Zagrebu, je tokrat 500-metrsko preizkušnjo končala že v kvalifikacijah.


Sedemindvajsetletni Koprčan je na severovzhodu Francije pokazal napredek v formi. Njegov prvi nastop v letošnji sezoni svetovnega pokala v madžarskem Szegedu mu namreč ni najbolje uspel. Vzrok za slabše predstave tiči predvsem v dejstvu, da mu je bolezen aprila pobrala vsaj tri tedne treninga. Tako se je na Madžarskem šele prvič resneje “spoznal” s konkurenco, v Franciji pa je napredek dokazal z uvrstitvijo v finale A v svoji paradni disciplini na 1000 m.


Precej boljšo uvrstitev je v Gerardmerju dosegel tudi danes na 500 m, kjer je nastopil bolj zaradi treninga, saj je njegova glavna disciplina 1000 m. V Szegedu je bil na 500 m šele 25., tokrat pa 16. V svoji kvalifikacijski skupini je osvojil peto, v polfinalni pa šesto mesto. V finalu B je na deveti progi za najhitrejšim zaostal 2,4 sekunde. “Ja, takšno je pač trenutno stanje. Toda veseli me, da gre krivulja navzgor,” je iz Francije za STA na kratko sporočil “Župa”. Končne zmage se je spet veselil Kanadčan Adam van Koeverden pred Švedom Andersom Gustafssonom in Britancem Timom Brabantsom.


Kraljeva, ki je že na prvi tekmi v Zagrebu na tej razdalji izpolnila normo za nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu, je v sicer dokaj okrnjeni konkurenci zasedla osmo mesto v kvalifikacijski skupini in za slabe pol sekunde zgrešila nastop v polfinalu. Toda priložnost za dokazovanje bo imela tudi v nedeljo, saj bo za razliko od Župančiča Regenta nastopila tudi v kvalifikacijah na najkrajši razdalji – 200 m.


Pred najboljšimi evropskimi tekmovalci je zdaj evropsko prvenstvo v španski Pontevedri (27. junij – 1. julij), vrhunec sezone pa bo svetovno prvenstvo v nemškem Duisburgu (8. – 12. avgust), kjer se bodo že delile vstopnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.