Župančiču Regentu sedmo mesto v Pontevedri

0
538

Pontevedra, 30. junija (STA) – Slovenski kajakaš Jernej Župančič Regent je na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Pontevedri osvojil sedmo mesto v svoji paradni disciplini na 1000 metrov. S tem je za mesto zaostal za lanskim dosežkom in tako tudi za cilji, ki si jih je zastavil pred prvenstvom. Bolj zadovoljna je bila Špela Ponomarenko, ki si je z zmago v svoji polfinalni skupini priveslala nastop v nedeljskem finalu na 200 metrski razdalji.


Sedemindvajsetletni Koprčan, ki s svojim nastopom ni bil zadovoljen, je za zmagovalcem Norvežanom Eirikom Veraasom Larsenom zaostal za 5,472 sekunde. Srebro si je priveslal Britanec Tim Brabants (+1,163), bron pa Madžar Zoltan Benko (+2,563).


“Nastopil sem slabo. Ne vem še, kaj je bilo narobe. Tisti, ki so bili še včeraj za mano, so me danes prehiteli. Resnično sem zelo razočaran, ker sem čutil, da se lahko vmešam v boj za najvišja mesta. Res ne vem, kje se je zataknilo. Mogoče so bile drugačne razmere kot v petek …,” je za STA iz Španije sporočil “Župa”, ki so se mu tako nekoliko izjalovili načrti, da bi se že v Pontevedri prebil med najboljše. To je bil namreč njegov glavni cilj, saj si želi na svetovnem prvenstvu v Nemčiji (od 8. do 12. avgusta) v tej disciplini izpolniti normo za olimpijske igre v Pekingu leta 2008.


Popoldne je na severozahodu Pirenejskega polotoka nastopila še Ponomarenkova, ki je kvalifikacije na 200 m končala kot druga v svoji skupini. Petindvajsetletna Koprčanka, ki je v tej disciplini tudi svetovna podprvakinja, je imela skupno sicer šele deveti čas, a njena uvrstitev v polfinale ni bila vprašljiva. Tam pa je vnovič veslala zanesljivo in si brez večjih težav priborila drugi finale na tem EP. Ponomarenkova bo v nedeljo skušala izboljšati šesto mesto z lanskega EP in uresničiti napovedi o novi kolajni na največjih tekmovanjih.


“V kvalifikacijah je bilo bolj medlo. Pozna se mi, da že dva dni nisem skoraj nič spala zaradi zobobola. Toda v polfinalu je bilo že bolje in upam, da bo tudi v nedeljo dnevna forma primerna in se bom lahko vmešala v boj za najvišja mesta,” je dejala Ponomarenkova, ki je dobro pripravljenost pokazala že na tekmah svetovnega pokala, saj je bila tako v Zagrebu kot v Szegedu v najkrajši disciplini druga.


Koprčanka pa bo že jutri dopoldne (11.15) nastopila tudi v finalu 500-metrske preizkušnje. Tudi tam si želi izboljšati uvrstitev iz lanskega leta (osmo mesto) in potrditi, da je na pravi poti za osvojitev olimpijske vozovnice. To si bo lahko zagotovila na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Duisburgu, če se bo na tej razdalji prebila med najboljših osem. Na OI se namreč tekmuje le na 1000 in 500 m.


“Vsekakor je nastop na 500 m bolj pomemben in zato sem vesela, da je že dopoldne. Upam, da mi bo uspelo izboljšati lansko uvrstitev, kar je moj glavni cilj na tej razdalji. Drugače pa mi dvojni spored ne predstavlja težav, saj ga tudi na treningih redno izvajam,” je še povedala Primorka.


Več informacij:
http://pontevedra2007.interfaz.info/