Kajakaška zveza Slovenije potrdila tekmovalni koledar za sezono 2022

0
219

Za slovensko kajakaštvo nepozabno leto 2021 se počasi izteka, priprave na novo sezono 2022 pa so že v polnem teku. V teh dneh je Kajakaška zveza Slovenije potrdila tekmovalni koledar za naslednje leto, imenovali pa so tudi novega vodjo programa vrhunskega športa za discipline na mirnih vodah.

V sezoni 2021 so nas navduševali prav vsi – od članov in mlajših članov do mladincev. V ospredju je seveda olimpijski prvak Benjamin Savšek, a spregledati ne gre niti drugih nosilcev posamičnih kolajn na svetovnih in evropskih prvenstvih Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman, Nejca Žnidarčiča, Eve Terčelj, Petra Kauzerja, Anžeta Urankarja, pa naših mladih upov Jana Ločnikarja, Helene Domajnko, Ane Šteblaj, Lenarta Stanovnika, Tjaša Tila Kupscha ter Martina Galeta in Nejca Gradiška. Če k njim prištejemo še tiste, ki so se kolajn veselili v ekipnih tekmah ali na tekmah svetovnega pokala, lahko vidimo, da se je letos na zmagovalni oder na največjih tekmovanjih uvrstilo kar 29 naših tekmovalk in tekmovalcev.

A na lovorikah se ne more spati, zato so priprave na naslednjo sezono že v polnem teku. Naši najboljši se v teh dneh še pripravljajo doma, a nekaj jih že v prihodnjih dneh odhaja na priprave v tople kraje, med njimi tudi Benjamin Savšek in Peter Kauzer. Naša najuspešnejša slalomista bosta tokrat spoznavala progo na Reunionu, kjer slovenski reprezentanti doslej še niso trenirali, so jo pa v pretekli zimi zaradi zaprtih avstralskih meja že spoznavali številni evropski reprezentanti. Po novem letu se jima bodo v francoskem čezmorskem departmaju pridružili še nekateri drugi, nekaj pa jih bo znova treniralo v Al Ainu.

Spustaši odhajajo v tradicionalno bazo v španski Empuriabravi. Nekaj več negotovosti je še pri sprinterjih na mirnih vodah. Zakrajšek se bo odpravil v Španijo, tisti, ki so načrtovali priprave opraviti v Južni Afriki, pa še čakajo, kakšne bodo razmere v tej državi in ali bo trening tam sploh mogoč. V primeru, da ta načrt splava po vodi, bodo najverjetneje odpotovali na jug Italije.

Sprinterji na mirnih vodah so v teh dneh dobili tudi novega vodjo programa vrhunskega športa za discipline na mirnih vodah. To je Stjepan Janić, ki je do številnih uspehov in kolajn pripeljal Špelo Ponomarenko Janić, kasneje v K2 pa tudi Anjo Osterman.

Potrjen je bil tekmovalni koledar za leto 2022. Izmed velikih mednarodnih tekmovanj bomo letos v Sloveniji gostili dve tekmi svetovnega pokala, obe junija. Najprej bo v Celju potekal svetovni pokal v spustu na divjih vodah (10.-11. junij), med 24. in 26. junijem pa bo v Tacnu potekal svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. 

Med druge vrhunce sezono lahko uvrstimo še svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Augsburgu, ki bo potekalo točno 50 let po tem, ko se je na tej progi slalom prvič predstavil na olimpijskih igrah, svetovno prvenstvo v sprintu v Kanadi ter svetovno prvenstvo v spustu v Franciji. Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah bo prvič del evropskega prvenstva več športov, ki bo avgusta v Münchnu, slalomiste pa maja čaka prvenstvo stare celine v Liptovskem Mikulašu.