Ajda Novak sedma, Vid Kuder Marušič 20. na SP v ekstremnem slalomu

0
583

Zadnji dan pestrega kajakaškega tedna v francoskem Pauju je potekalo še svetovno prvenstvo v ekstremnem slalomu, kjer je med kajakašicami veslala Ajda Novak, med kajakaši pa Vid Kuder Marušič. Novakova je na koncu zasedla sedmo mesto, Vid Kuder Marušič pa je bil 20.

V relativno novi kajakaški disciplini – ekstremnem slalomu – so se kajakašice in kajakaši v Pauju prvič pomerili za naslove svetovnih prvakov. Na tekmovanju, kjer istočasno startajo po štiri tekmovalke oziroma tekmovalci, in sicer s posebne zapornice, nato pa morajo na progi veslati mimo posebnih napihljivih vrat, izvesti tudi eskimski obrat, sta sodelovala tudi dva slovenska predstavnika.

Kajakašica Ajda Novak je v vožnji na čas, ki nato določi, v kateri skupini bo veslal posamezni tekmovalec oziroma tekmovalka, postavila deseti čas, Vid Kuder Marušič pa je med kajakaši dosegel 26. čas. To je pomenilo, da sta se oba uvrstila v izločilne boje.

Na koncu je boljši rezultat dosegla Novakova, ki je prišla vse do polfinala, kjer pa je nato zasedla četrto mesto. V končni razvrstitvi se je kajakašica ljubljanskega kluba uvrstila na sedmo mesto. Naslov svetovne prvakinje si je priveslala Nemka Caroline Trompeter, druga je bila Brazilka Ana Satila, tretja pa Čehinja Amalie Hilgertova.

Med kajakaši je Vid Kuder Marušič obstal v osmini finala, kjer je v cilj priveslal kot tretji, v četrtfinale pa sta napredovala dva najhitrejša kajakaša skupine – Rus Pavel Eigel in Američan Michal Smolen. V končni razvrstitvi je Vid Kuder Marušič svetovno prvenstvo končal na 20. mestu. V finalu je s progo in tekmeci najbolje opravil Čeh Vavrinec Hradilek, drugi je bil Francoz Boris Neveu, tretji pa Novozelandec Mike Dawson.

 

FOTO: Simon Vazquez / Španska kajakaška zveza