Ajdo Novak in Nežo Vrevc nov nastop čaka v nedeljo, ko bo na vrsti polfinale.

0
580

Nekaj slovenskih navijačev s primorskega konca, ki je na Poljsko pripotovalo v podporo našim mladim reprezentantom, je drugi dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah videlo polovičen uspeh. Izmed četverice kajakašic na startu sta namreč napredovali dve – Ajda Novak in Neža Vrevc, ki sta bili najboljši tekmovalki v drugi vožnji.

Nov sistem tekmovanja, kjer že na podlagi rezultatov prve vožnje v polfinale napreduje nekaj tekmovalcev, v drugi pa je prostora le še za peterico, tekmovalkam in tekmovalcem povzroča kar nekaj napetosti in stresa. Pred težko nalogo so se drugi dan prvenstva znašle tudi vse slovenske reprezentantke, ki jim je spodletelo v prvo, zato so morale v drugi vožnji startati na vse ali nič. Popoln napad se je izšel mlajšima članicama Ajdi Novak in Neži Vrevc, ki sta s prvim in drugim časom druge kvalifikacijske vožnje nato brez težav napredovali v nedeljski polfinale.

»Kvalifikacije so zelo stresne, če se ne uvrstiš v polfinale že v prvo, ampak morali se bomo navaditi. Danes mi je bilo zelo težko tekmovati. Že zjutraj se nisem počutila najboljše, bila sem brez moči, verjetno je bila s tem povezana tudi psiha, nekaj pa je pripomogla še bolezen. Pravzaprav imam že od konca prvega dela svetovnih pokalov stalno manjše težave z zdravjem. Ta sezona je res naporna, tako da upam, da bom zdržala do konca. Pred drugo vožnjo sem se očitno dobro pripravila in umirila, tudi občutek na progi je bil precej boljši,« je dejala Novakova, ki je v začetku tega meseca tekmovala tudi na svetovnem prvenstvu za mlajše člane v spustu v Združenih državah Amerike in si tam priveslala naslov svetovne prvakinje do 23 let v klasičnem spustu.

Pred nedeljskim polfinalnim nastopom je Novakova še dejala: »Sedaj me čaka počitek, potem pa moram dobro premisliti, kako se bom lotila polfinala, da ne bo tako kot v Braziliji, kjer sem šla preveč na vse ali nič, a se potem ni izšlo. Mislim, da imam že dovolj izkušenj, da se lahko dobro pripravim.«

Tako Ajda Novak kot Neža Vrevc sta imeli v prvi vožnji številne težave z dotiki vrat, tako da so obema h končnemu času prišteli šest dodatnih sekund. To je Novakovo uvrstilo na 21., Vrevčevo pa na 24. mesto. Izmed trojice slovenskih kajakašic do 23 let se je v prvo najbolje odrezala Alja Kozorog, ki pa je imela na koncu tudi nekaj smole, saj jo je od neposrednega napredovanja v nedeljski del prvenstva ločilo vsega eno mesto. Na progi je naredila en dotik, ki ji je prinesel dodatni dve kazenski sekundi, kar jo je uvrstilo na 16. mesto, v prvo pa je napredovalo le 15 kajakašic. V drugo se ji je vožnja nato povsem podrla, s 56 kazenskimi sekundami se je uvrstila na 17. mesto. Najhitrejša kajakašica do 23 let je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, druga je bila Ukrajinka Viktoria Us, tretja pa Španka Nuria Vilarrubla.

Tudi v konkurenci mladink smo imeli svojo predstavnico. Teja Vrbnjak Erbežnik je v prvi vožnji na reki Visli zgrešila pravo linijo in morala veslati proti toku, da se je vrnila do vrat, mimo katerih jo je odneslo, kar je prineslo precejšnjo izgubo časa, poleg tega pa je imela še dva dotika. V drugo je veslala boljše, s progo opravila brez dotikov, a z enajstim časom druge kvalifikacijske vožnje vseeno ostala brez polfinala. Najhitrejša mladinka je bila Poljakinja Klaudia Zwolinska, druga je bila Nizozemka Lena Teunissen, tretja pa Nemka Selina Jones.