Alja Kozorog in Žan Jakše najhitrejša na Ljubljanici.

0
592

Alja Kozorog in Žan Jakše sta na tradicionalnem paralelnem slalomu na Ljubljanici v finalu kanuistk oziroma kajakašev poskrbela, da je zmaga ostala doma. Med kajakašicami je bila najboljša Avstralka Jessica Fox, med kanuisti pa Nemec Sideris Tasiadis.

 

Alja Kozorog je v napetem finalu kanuistk na Ljubljanici premagala Slovakinjo Sono Stanovsko, ki jo je od zmage oddaljila kazenska sekunda. Sprva je namreč kazalo, da je zmaga pripadla Slovakinji, a po tem, ko se je na semaforju izpisala kazenska sekunda, je postalo jasno, da se zmage pred domačo publiko lahko veseli Kozorogova. Ta je v prvem dvoboju izločila Francozinjo Fanchon Janssen, v polfinalu pa tudi Avstralko Rosalyn Lawrence.

»V prvih štirih vožnjah ni bilo tako zahtevno, ampak v zadnjih sem bila pa že kar pošteno utrujena. Bila sem kar presenečena, saj ko sem pogledala nazaj, nisem videla, da se Sonina vratica zibajo. Res sem vesela, da mi je uspelo zmagati, nisem verjela. To sicer ni ena izmed najresnejših tekem, ampak je ena mojih zadnjih letošnjih, tako da sem rekla, da se bom potrudila kolikor se le da,« je povedala Alja Kozorog.

Na tekmi smo imeli še eno kanuistko. Nina Bizjak je obstala v polfinalu, kjer je morala premoč priznati Slovakinji Stanovski.

Na najvišjo stopničko je tako kot lani stopil kajakaš Žan Jakše, ki je v finalu ugnal dobitnika bronaste olimpijske kolajne iz Londona Nemca Hannesa Aignerja. Na poti do zmage v finalu je Jakše izločil Delahaya, Soudija in Schuberta.

»Očitno sem dobro pripravljen, že lani sem zmagal tu. Kot kaže mi Ljubljanica leži. To je res dober uvod v vikend. Upam, da bom nadaljeval v tem stilu tudi v Tacnu, da pokažem tisto, kar znam. To je dobra promocija za kajak, predvsem za tiste, ki ne poznajo kajaka, da vsaj približno vidijo, kako izgleda to na vodi in da morda tudi pridejo pogledat v Tacen,« je po zmagi povedal Jakše.

V izločilnih bojih kajakašev je tekmoval tudi Tine Kancler, ki pa je v četrtfinalu za malo zaostal za Francozom Yvesom Prigentom in v tej fazi tekmovanja zaključil s svojimi nastopi. Preostali slovenski kajakaši, ki so sodelovali na tokratnem paralelnem slalomu, so obstali v kvalifikacijah.

V polfinalu kajakašic je slovenske barve zastopala Ajda Novak, ki pa je v tej fazi tekmovanja premoč morala priznati kasnejši zmagovalki Avstralki Jessici Fox. Foxova je v finalu premagala Nemko Anno Faber. V četrtfinalu je veslala tudi Eva Terčelj, ki pa je zaostala za Čehinjo Amalie Hilgertovo.

Med kanuisti slovenskih predstavnikov tokrat ni bilo. Zmagal je Nemec Sideris Tasiadis, srebrni z olimpijskih iger v Londonu. Nemec je v finalu veslal hitreje kot Francoz Nicolas Gestin.